MEH LAH KLIK...

Saturday, October 18, 2008

mengejar logam maya

pile up higher and higher. thats enough to describe my assignments and duty. yeah not as miserable as my final year at ukm. but hard enough.

ironically i choose the destructive way. not do it.

i know it literally destructive. but it is my way.

.............................................................................................................................................................................

aku mahu yang baru. bukan kerana tak suka dgn yg lama. bukan kerana aku perlu tapi kerana aku mahu. aku hendak. dan aku memilih untuk mahu dan hendak. aku tak perlu lagi tunggu aku perlu kerana jika bukan hari ini. aku tidak akan tunggu esok. walaupun barang baik datang kepada yang menanti. sudah tiba masanya aku dapat yg baik setelah lama menanti.
..........................................................................................................................................................................
aku selalu terfikir2 yg bukan2 sekarang ni maklumlah selalu baca cladistics (selalu???). percayalah cladistics bukan sesuatu yg sgt menarik. cuma aku sudah terlanjur tertarik. bila aku cuba tentukan plesiomorphy dan apomorphy disana lah kesedaranku bercambah betapa phenatics masih ada rasionalnya walaupun tidak lagi popular.

menentukan plesiomorphy dan apomorphy adalah semata2 pertimbangan manusia. walaupun secara teorinya apomorphy lah yg diambil pakai utk melihat genealogy atau hirarki semulajadi atau apa saja istilah terminologynya. tapi seperti yang ku bentangkan dulu apabila sistem ini subjektifnya sangat tinggi. adalah sukar untuk mendapatkan suatu hasil produk sistem yang tetap. kerana subjektivity.

ya ini cladistics dan bukan evolusi. apa kah semua ini. cuma setimbunan kertas2 yang ditulis oleh org terdahulu?. apa pun aku masih pro dgn evolusi. sejauh mana pusingan nya. lebih kepada mengejar logam maya. sekadar bayang2 fatamorgana.
...........................................................................................................................................................................

walaupun dilidah dan juga ku zahirkan kerap kali aku ini bagai pro demokrat. tapi sesungguhnya aku masih lebih bersetuju dengan republikan.

aku tidak akan terima gay marriage. kerana gay marriage itu kosong atau tidak wujud (void&null). aku tidak akan terima pengguguran janin tanpa sebab perubatan yang kukuh.

dari segi tatarakyat umum aku terima republikan. tapi dari segi tindakkan berunsur antarabangsa aku tentang republikan. amerika didahulukan. jadi semua boleh dihalalkan kemusnahannya asalkan amerika terjamin. aku tentang itu.

sekarang kita tidak tahu siapa tunggang siapa. yahudi tunggang amerika. atau amerika menunggang yahudi. tapi yang pasti ada yahudi terlibat tak kira siapa yang menjadi joki siapa yang menjadi haiwan yang disebat punggungnya untuk berlari. yang untung cuma yahudi.

yang paling malang sekali ialah tunggangan yang ditunggang oleh tunggangan. double ride. tunggangan yahudi mencari tunggangan supaya beban yahudi dibahunya dipikul oleh tunggangannya yg kedua. siapa tahu perang dunia kedua itu angkara mereka? supaya tanah palestin boleh dirampas. biar holocaust, sanggup dikorban rakyatnya semata2 untuk mendapatkan tanah yang bukan milik mereka. akhirnya hitler saja terpalit kotornya.

jika seseorang dikhuatiri mendapat nasihat yahudi. maka lebih baik biarkan saja punggungnya di sebat oleh yahudi untuk berlari laju. biar dia berlari sendiri. jika dia sudah tiada upaya baru dia sedar jokinya akn cari tunggangan baru.

..........................................................................................................................................................................

sekarang ini tanah air menyaksikan politik di sana sini. hatta blogger cicak mengkarung macam aku pun sudah pandai bercerita pasal politik. anjing dan babi pun dipolitikkan. papan tanda yang sekadar berhujan berpanas pun dipolitikkan.

apabila minta timbalan ke dua. pasti akan ada yg minta timbalan ke 3. seterusnya ke4. ke5. ke6. sehingga abis 27 juta-1 (kecuali seorang menjadi menteri perdana) rakyat malaysia ini boleh menjadi timbalan. nak mewakili kaum. menjadi juara kaum. memberi harapan baru untuk malaysia. ataupun supaya senang akses kepada khazanah negara yang beratus billion juta. sekadar nak memenuhkan perut kroni. baik tak payah jadi timbalan. sudah sudah lah tu.

jangan di minum air di laut
kian di minum semakin haus

maka sekonyong2 itu timbul pula tarikh2 keramat. mula2 31 ogos kemudian 16 september. tak cukup kalander roman. dicari juga kalendar hijrah. 10 zulhijjah khabarnya. mula lah kembali orang ramai terpinga2 bila dikeluarkan perkataan istiqamah, zuhud, dan pelbagai lagi kosa kata yang maksudnya bukan seperti semakkan kamus dan ajaran guru. tetapi lebih kepada 'percayalah aku akan jadi perdana menteri kamu'.

jika dulu dimomokan dengan istilah kronism, nepotism, dan segala perkataan greek atau latin dengan imbuhan -ism dihujung. kini muncul pula istilah2 arab. nak tayang pada semua 'aku pun pak sheikh juga'.

jadi perdana bukan perdana itu ketentuan Allah SWT.

rakan2 di ipta pula sibuk mengira menjadi calon gamaknya. yang disyorkan menolak yang tak layak tersyorkan diri sendiri. menurut pengalaman sendiri, politik kampus lebih kepada sekumpulan toilet paper boys (pinjam perkataan sheih, semoga beliau dan keluarga sentiasa mendapat perlindungan Allah SWT) yang kurang cemerlang akademik, mempunyai ciri2 pseudokepimpinan, mengampu org atasan supaya tersedia meja dan kerusi serta jawatan 41 selepas bergraduasi. walaupun semua tahu pointer mcm ayam kena sembelih.

politik kampus juga melahirkan sekumpulan rebelios yang tak sedar diri mereka adalah cuma sekadar bidak. yang senang dihapus kira. bidak yang tidak akan survive menjadi ratu. sekumpulan askar tanpa upah yang akan mengkonsumasi gas pemedih mata. kononnya ini lah api perjuangan mahasiswa. semata2 taksub kepada idola yang mereka tidak sedar sama korup dgn lawan mereka.

ini lah saf kepimpinan. kononnya. saff kepimpinan mereka cuma di mikrofon. cuma dipodium. lihatlah akademik pelajar secara umum tidak secemerlang ucapan mereka. mereka berucap menghabiskan air liur mengatakan mereka lah saff kepimpinan yang lebih baik dari toilet paper boys.

sedangkan saff kepimpinan mereka war2 kan itu cuma heboh hebatnya dikalangan mereka praktikal nya cuma bersms dgn menggantikan 'saya' menjadi 'ana' dan 'awak' menjadi 'anta'. tak kira lelaki seorang atau perempuan seorang atau mussana atau jamak. semua dipanggil 'anta'.atau pun 'anta-anta'. itu lah sibuk betulkan serban nahu pun main belasah. tinggi luak tak tentu hala.

apa kamu ingat kamu berkumpul bawa sepanduk, kain rentang, itu kan membuatkan israel berhenti menyerang palestin??. amerika yang bapak setan besar pun tunduk dgn israel. apatah lagi kamu yang belajar tak abis. nak top up handphone pun minta duit orang. ada baiknya kamu pergi solat hajat memohon doa agar saudara di palestin bersatu padu untuk menahan serangan israel. ada baiknya kamu berdoa agar saudara di jordan, syiria, mesir, terbuka pintu hati untuk bersatu padu membantu saudara di palestin.

apa kamu ingat setakat memakai baju dengan tulisan 'Al-Qud's' akan boleh meroboh dinding yahudi yang menyekat umat islam bersolat di masjid??? perjuangan. itu yang kamu ucapkan. perjuangan kamu lebih kepada penampilan arabism. lebih kepada pengucapan perkataan berunsur arabism tapi struktur bahasanya kamu hentam campur dengan bahasa melayu. ini digelar saff kepimpinan? lebih baik kamu pergi buat kerja part time. ada juga duit masuk ke akaun kamu.

toilet paper boys. nama pun toilet paper boys. ke mana disapu toilet paper kalau tak ke....
seingat aku perwakilan mahasiswa toilet paper boys hanya tahu meeting. ya bermesyuarat di cameroon highland. makan malam di hotel. pergi lawatan muhibbah, lawatan seribu kali sayang (read: membazir). ke jakarta, ke jepun, ke filipina. untuk apa? melihat perwakilan mahasiswa negara lain. negara lain tak endah pun nak melihat perwakilan mahasiswa kita. yang kita menghabiskan duit pergi berjalan2 tangkap gambar di negara2 asean tu apa gunanya. alasannya belajar. sebenarnya cuma nak tangkap gambar dengan kain rentang lawatan ke sekian negara then upload di networking web.

sudahnya jangan melatah jika dalam survey antarabangsa universiti kita tangga corot. kerana kita ni gempak heboh saja lebih. org lain buat iso, kita nak iso. nak ranking tinggi kita pun buat lah istilah apeks lah, primier lah. penyelidkkan lah. dah jadi macam liga bola sepak dah. apasal tak wujudkan divisyen 1???hasil nya sama juga... lepak kedai mamak.

jika mahasisiwa kita adalah seperti saff kepimpinan dan toilet paper boys. maka apa yang nak melatah jika kita dapat angka corot. itu standard antarabangsa. lantak lah mereka nak buat ranking apa. yang penting kita. globalisasi?????? globalisasi cara kita bukan acuan orang.

No comments: