MEH LAH KLIK...

Wednesday, October 8, 2008

betul kah? aku mengarut ni...

dulu selepas berlaku great depression di amerika (ada tengok filem cinderella man?). tiba2 amerika join perang dunia yang asalnya berlaku di eropah. apa kaitan dengan amerika sedangkan perang bukan sentuh tanah amerika (ada tengok saving private ryan?) ?


sekarang ni ekonomi amerika dah caca marba. korang agak mcm mana mereka nak pulih?

*to be updated
.............................

*update
gambar di atas diambil dari pak husin lempoyang

korang nampak tak gambar atas tu.... kalau nuar beraim pakar ekonomi? then Madonna is a virgin...

kesian madonna dia musisi bukan politikus atau ekonomis.

nuar beraim boley jd pakar ekonomi aku boley jadi producer filem tak gitu... hahahahahaha

balik dalam ekonomi amerika. pasal apa amerika skrg ni guna cara bail out? pergi aja lah pinjam kat yahudi punya piggy bank (opss yahudi tak leh makan babi) pinjam aja lah kat tabung IMF yahudi. apasal tak jual saja syarikat2 tu murah2???

nak minta nasihat pergi lah jumpa donald trump. minta nasihat kat atok paris hilton. kan amerika ramai org kaya yg pandai bisnes....

mana dekan fakulti ekonomi kat wharton, yale, harvard???? john hopkin? kalau tak silap aku dr. gregory house grduated from JHU.

dalam scene saving private ryan mula2 tu ada askar masukan tanah tepi pantai dalam botol berlabel nama tempat. nah tanah tu bukan tanah amerika. tapi amerika baik. mereka antar anak2 muda mereka pergi berperang. dalam cerita Legend of the fall (bnyk scene brad pitt berlengging) pun pasal hal yg sama. kisah 3 bradik ludlow. samuel adik kepada tristan n alfred beriya2 nak join army semata2 berperang abg dia tristan tu ikut sebab nak jaga samuel. samuel rakyat amerika tu mati fighting for european he never know.

amerika asyik antar orang dia berperang kat negara asing. kenapa??? nak menyebok???

korang pernah tengok csi miami kan? kalau korang sejenis penagih csi miami dengan ingatan yang kuat mesti korang ingat pasal 1 episod membabitkan pembunuhan seorang navy amerika yang berperang di iraq. pembunuh kepada navy itu seorang kontraktor. apa jadah kontraktor buat kat iraq? dia nak gali lubung kubur kah?

bila perang maka amerika boley lah buka tender buka kontrak supply senjata, supply khemah, supply makanan, supply humvee kepada tentera mereka. kan boleh buka bisnes tu...

belom masuk kontrak telaga minyak sana sini. tu lah asyik2 nak serang iran asyik2 nak serang iraq. sebab tempat tu banyak minyak. boleh buka kontrak tender pelbagai lagi hal2 kronisme.
entah2 kontrak jual buah korma pun ada....

apasal amerika sebok pasal junta myanmar? sudah semesti bukan sebab anjelina jolie tak mampu nak bela anak angkat sorang2 ramai.... sebab amerika nak cross section myanmar tu. part mana boleh dikontrakkan. syarikat nasional mana boley beli harga murah. kot2 ada telaga minyak nak buat mandi minyak.

aku dulu pernah baca pasal kisah buah lemon. dulu buah lemon punya pasal sanggup bunuh membunuh tau. ya bukan kerana lemon tu suci tapi sebab harga tinggi di pasaran. ini lah asal usul tok moyang micheal corleone. bukan jual minyak zaitun. jual buah lemon dulu baru jual olive oyl. kerana ekonomi ni habis hancur luluh nak bergadoh aja.

kerana barang yang harga tinggi di pasaran lah manusia sanggup bunuh bunuh spesies sendiri

aku mengarut ni sebab aku nak jadi producer filem.... kan filem amerika lebih mengarut lebih best macam wanted. kalau kau tinggal kat indonesia pun anjelina jolie boleh tembak peluru dari neu york kena kat kau tau....

No comments: