MEH LAH KLIK...

Friday, October 31, 2008

berkejar-kejaran

hari ni malas lah nak cerita pasal kisah rakyat dongeng2 walaupun aku ada tulis dalam entry sebelum ni aku nak tulis pasal cerita pungguk tu. nanti2 lah tulis. asyik2 tulis cerita pari2 kayangan nanti jadi channel aruna pula blog ni.

hari ni aku cross bnyk benda yg tersenarai dalam my 'to-do-list'.

hantar assignment phylo- done
pinjam peta- done (patut sekeping dapat berkeping2)
ambil mocking proposal- done
jumpa SpV- done

di samping itu aku juga terbuat kerja yang sepatutnya boleh buat minggu depan. iaitu tentukan jadual kelas. walaupun tak semua, tapi aku dapat lah contact number yang agak2 penting untuk ku itu. malam karang lah aku send email2 yang penting so by monday harap2 dapatlah jadual2 tu. full blast ni first week n second week of nov. sebab kami dah nak exam. beside aku pun nak sentuh lah lumut2 aku yang dah ada mites jadikan rumah tangga tu. nak kasi freeze. then aku nak duduk buat kerja sepatutnya seorang seperti aku buat.

nak dijadikan keceriaan pula hari ni. abe tadi tegur aku. dia jemput makan. senyum pula tu. huisy..... haha... then time di kedai tadi aku nampak dia. walaupun geng dia yang senyum kat aku. tapi aku suka. geng pun geng lah. sampai aku pusing korner jauh sikit tadi. abe bawa anak dia aku rasa tadi tu. tak payah lah cerita pasal anak2 dia ni.

tak lama lagi tak ada lah nak tengok abe lagi kan. tak apa lah. its ok.

aku penat sebenarnya ni. nanti lah aku taip entry lain lagi

Thursday, October 30, 2008

tujuh bukan sepuluh dan Jakatarub

aku ada tulis pasal cerita 'sekali pukul sepuluh mati'. aku tak tahu tajuk cerita tu. sila rujuk entry 'sekali pukul sepuluh mati'. nasib baik kawan aku si dilla, singgah di blog dan komen entry cerita pasal tu. dia pun beritahu kemungkinan tajuk cerita aku tulis dalam entry tu.

sebenarnya tajuk cerita tu 'seven at one blow'. dan watak utama ialah seorang tukang jahit, bukan seorang pengalah (loser). tapi bila aku google ada beberapa variasi cerita dongeng ni. ada yang bertajuk 'the little brave tailor' dan ada satu tajuk yang lain lagi. hampir2 sama saja lah cerita nya. mengikut apa yang aku baca dalam internet. cerita ni berasal dari cerita rakyat german.

anggap saja lah cerita tu versi jlasyko scanteen dalam bahasa melayu tak piawai. sebab dalam inggeris pun ada beberapa variasi. walaupun sebenarnya 7 ekor lalat mati, variasi untuk blog ni ada 10 lalat mati.

terlanjur bercerita pasal cerita rakyat, aku terkenang2 semula akan kisah2 rakyat yang pernah aku baca semasa aku tak tahu apa itu internet dan semasa astro belum pun lagi seglamour sekarang. masa kecil aku selalu baca cerita2 mengarut2 ni. tapi bukan yang macam disney punya cerita. lebih kepada cerita rakyat yang tak ada dalam disney. dari malaysia, indonesia, kampung pimping dan eropah. cerita padang pasir pun aku baca juga. terutamanya kisah2 para Sahabat.

cuma sekarang ni dah jarang2 aku membaca. hahaha anak2 bawah 18 tahun sekarang ni masih baca ke cerita2 rakyat ni? aku rasa hampir semua baca sms, tak ada masa dan minat nak baca cerita dongeng.

korang pernah dengar cerita Jakatarub?, ini cerita indonesia antara yang aku tahu. sebenarnya aku dah terlupa jalan cerita ni. sampai lah satu ketika masa aku 3rd yr tiba2 aku nak sangat ingat balik kisah Jakatarub. aku tak ingat2 juga. akhirnya aku send msg dalam fs teman lelaki kawan ku. si teman lelaki kawan ni orang indonesia. nasib baik beliau membalas msg ku. dan aku pun refresh semula ingatan pasal kisah Jakatarub. terima kasih lah diucapkan.

first time aku tahu pasal Jakatarub tentunya dari buku2 cerita yang dibeli ibubapaku untuk bacaan kami adik beradik. dah lama tak membaca buku2 seperti itu. asyik berinternet saja, atau tengok tv astro.

...........................................................................................................................................................................

Jakatarub

Jakatarub ni seorang manusia yang hidup di bumi, mungkin beliau ni hensem lah waktu tu. zaman tu belum ada facebook atau pun blogger. tapi zaman tu ada mambang, siluman, dan pari2 kayangan.

nak dijadikan kisah, si Jakatarub ni suka memburu. kebetulan ada satu malam semasa Jaka memburu dia terdengar hilai tawa yang manja2 an dari sebuah kali, atau sumur atau sungai atau apa saja water bodies yang ada ketika itu. oleh kerana Jakatarub seorang lelaki macho bagai diclaim. dia pun curios lah siapa yang ketawa2 tu. nak kata gadis2 kampung. semua sibuk menumbuk emping padi. (macam yo yo saja aku kata mereka tumbuk emping, apa pun anggap saja lah betul) anak siapa lah ni? tertanya2 si Jaka. dia pun macam anak muda lain nak sangat2 verify suara2 itu milikan siapa.

Jaka nampak, ada beberapa orang gadis cantik dan mantap sedang main2 mandi manda, gurau2 (tolong jangan gunakan imiginasi, baca saja). aku nak anggap ada 3 orang gadis semuanya. bila sudah siap gurau2 sambil main air tu 3 orang yang kononnya cantik ni pun pakai sayap masing terbang balik ke kayangan. malangnya si Jaka dah drop liver, kat salah seorang puteri bidadari
cantik rupawan. Jaka sudah crush dengan puteri bongsu.

kira peeping tom juga Jaka ni. Jaka dah angau, mabok kepayang, asyik nak berburu saja. suka sangat dekat puteri bongsu. huisy.... asyik terkenang. bak perumpamaan, kalau masa sekarang ni pasti Jaka akan cari si puteri bongsu dalam facebook utk di add sbg kawan. boleh komen2 photo. mana tau puteri ada upload gambar mandi kat sumur atau kali tempoh hari.

satu hari dia nekad. selepas beberapa kali mengintai untuk buat preliminary study, Jaka dah tahu dah schedule si Puteri ni bila mereka nak mandi manda di bumi. bila bulan mengambang penuh maka puteri2 akan mandi. tapi akan segera balik sebelum terbit mentari. (ceh saja tambah rencah).

Jaka sembunyi sayap puteri. mandi buka sayap, takut basah nanti ganggu aviation. dia dah kenal betul sayap milikan Puteri Bongsu. bila mentari hampir terbit, kakak2 puteri bongsu dah siap2 nak naik kayangan. si Bongsu pulak tercari2 sayap. dia tanya kakak2 nya, tapi kakaknya kata dia misplace kot. bongsu kata tak dia letak sama2 sayap kakaknya yang 2 org tu. mentari hampir terbit, maka the two kakaks terpaksa balik kayangan takut ayahanda marah sebab mereka sneak out ke bumi. maka menangis lah si Bongsu, tertinggal.

datang lah Jaka pujuk2 si Bongsu. Jaka tanya kampung kat mana dia nak hantarkan (purak2 lah ni). Bongsu diam aja, sebab tak kan lah dia nak kasi tau kat kayangan. Jaka ajak bongsu balik rumah. Bongsu sedih2 pergi lah ikut Jaka. (Amaran: jangan percaya dengan stranger yang tiba2 ajak korang balik ke rumah. Jangan!!!).

dipendekkan cerita, Jaka pun ajak Bongsu kawin, sebab tak elok ada seorang perawan tinggal dirumah yang ada bujangan, walaupun mak ayah Jaka n adek bradek dia pun tggl sama2. kira2 Bongsu pun setuju lah, sebab alasan Jaka nanti jadi umpatan orang. so menjadi lah picking up line si Jaka. ajak terus kawin. teknik mengorat terjujur. dan juga mungkin paling ditakuti.

hidup lah mcm pasangan biasa. si Jaka berburu di hutan, si Bongsu pula memasak di rumah. tak pun Jaka pergi mengerjakan huma. tuai menuai. then adalah dikurnia seorang putera.

Jaka pelik, dia tuai padi tak banyak mana, tapi tong beras mereka tak pernah luak. hairan juga. sedangkan Jaka memang favret makan nasi. Bongsu pun masak nasi 3 kali sehari. walaupun dah kawin Jaka ni memang semulajadi ada sikap curiousity. dia pun terasa nak tahu kenapa tong beras dia tak pernah nak luak. penuh aja. berkepok2.

satu hari dia pura2 pergi turun ke bendang. tapi sebenarnya dia sembunyi kat belakang rumah. dia tengok bininya masak. bila bininya pergi jenguk anak mereka yang menangis. Jaka pun sneak in ke dapur bukak tudung periuk. terkejut dia kerana bini dia hanya masak sebutir beras. yang jadi seperiok nasi. pelik. tapi korang mesti ingat bahawa isteri Jaka adalah Puteri bidadari kayanga. so ada magis lah tu kononnya.

tiba2 bini dia muncul semula. terkujat Jaka. so bininya pun reveal bahawa dia dari kayangan. Jaka pun baru teringat balik pasal dulu2 tu. so tak lah hairan sangat, bininya tu kan puteri kayangan mesti ada magis2. sekarang magis tu tak menjadi lagi sebab Jaka dah langgar pantang dengan buka tudung periuk sebelum nasi masak. so next day terpaksalah Bongsu masak nasi mcm orang lain. dia cedok2 tong beras tu hari2 secupak lama2 surut lah beras kan. akhirnya kat dasar tong tu dia jumpa sepasang sayap. Bongsu pun terpikir2 'eh macam ku kenal'. maka tahu lah dia memang Jaka dulu purak2 saja tanya kampung dia. padahal Jaka yang curi sayapnya.

Bongsu, pun nak sangat balik ke kayangan. dia cium puteranya peluk habis. berlinang airmata, macam paip pecah. dia dah tau siapa Jaka sebenar. pencuri sayap. Jaka terkedu, sebab bila Bongsu confront dengan Jaka pasal sayap tu, Jaka tak boleh nak bagi hujah sgt. sebab mmg dia yang rembat pun. so bongsu pun pulang ke pangkuan keluarga nya di kayangan. maka terkebil2 lah si Jaka seorang diri sambil mendukung putera mereka. kesian juga lah kan. akhirnya Jaka tukar nama jadi Jack pas tu dia barter trade lembu dengan kacang ajaib.... (dah cerita lain lah pulak....)

moral nya: jangan curi sayap orang. jangan buka tudung periuk sesuka hati. dan curiosity kills the cat.

nanti aku cerita pasal 'mengapa pungguk rindukan bulan pulak' .

p/s: jika ada kesalahan cerita ini, sila betulkan. ataupun anggap sajalah ini versi aku ok.

jlasyko scanteen is typing entries in her head

i tell jokes to myself, and laugh. just in my head. but i smiled a lot today. still cant get over the bladder stuff. just too freakin funny. to be exact its about bladder muscle exercise (o my.. i have to refer to dictionary to spell exercise). i wont elaborates further about the exercise. you may Google it by yourself.

i cant stop blogging. even if i am offline and away from my computer, still 'typing' entries in my head. i am really attach to my mr. b. 'mr b, somehow you fill the hollowness in my life' (read: my poor social circle). actually i want to say you complete me. but just dont want go that far. hahaha.... sound like really like my middle name. anyway it just bolg, ......emmm...... so be it.

..............................................................................................................................................................................

i am listening to Beyonce's if i were a boy. this song is very Beyonce. i know nothing about music, vocal, good pitch, or any techniques of singing, but i strongly feel that in this song her voice is boldly come foward. the music is just like 'backup singer'. the voice really steal the thunder in this song. yeah strong voice. very talented. i loike this song at the very first time i heard it. enough said.

another song is from T.I.'s whatever you like. hahaha. materialistic!. well its rap or hip hop. or both. i dont really know about that. hahaha... i tried to rap like him, but frankly it just a disaster. T.I cans rap, he is cutie with rubber bands. famous, young and filthy rich!.
.............................................................................................................................................................................

oh ya i cant stop myself from typing something about the famous gossip girl series. my favourite male character would be nathaneil. yes nate not dan or chuck. dan is just too good to be true, type of villainousness showed by flamboyant chuck is why i dont choose him. second favourite male goes to rufus (dan's father). why? because his manly look (the actor's). nothing really about the character, more about the actor.

sekali pukul sepuluh mati.

berkaitan tajuk entry.

dulu waktu aku kecil aku ada tengok satu cerita inggeris lama2 di saluran RTM2. memang ancient tahap 60' an tapi berwarna. dalam cerita inggeris tu (aku lupa dah tajuknya... dah lama kan) bersetting kan zaman dulu, zaman knighthood, dungeon and dragon. zaman labu menjadi rata dan tikus menjadi kuda serta kucing memakai bot.

dalam cerita tu pasal lelaki loser (pengalah) yang memburu gergasi. ada 2 orang gergasi dalam filem ni. pelakon untuk gergasi ni memang real, tiada CGI, semata2 pelakon orang putih berbadan besar kira2 lebih 7 kaki tinggi. mereka senang lah kot cari oversize people ni kan... kalau kat malaysia memang sukar sikit lah. kena import rasanya.

lelaki loser ni tadi, memang entah apa2 kalau zaman sekarang ni tahap mengabiskan beras. satu masa ketika dia bersarapan pagi, dia makan roti dan jem (orang putih kan), lepas tu lalat hinggap di roti yang dah di sapu jem tu, dia dengan bodohnya tepuk roti yang dihinggap lalat. bila dia tengok tangannya ada beberapa ekor lalat yang mati pada sekali tepuk. (aku tak ingat lah berapa ekor lalat, gila maveles ingatan aku andai aku ingat, kita anggap saja 10 ekor lalat telah mati).

tiba2 dia ada keyakinan. dia ambil tali pinggangnya dia pun buat takik (notch) kat tali pinggang kulit tu, 10 takik lah (anggap aja, aku betul2 tak ingat) mewakili 10 ekor lalat yang dia bunuh tu. bila dia berjalan2 sekitar kampung sebelah dan terdengar pasal kisah2 gergasi ni. dia pun tawarkan diri nak tangkap gergasi 2 ekor ni. alasannya dia kuat sebab dia pernah buat sekali pukul 10 mati. dia pun tunjuk lah notch kat beltnya tu. orang kampung pun buta2 lah percaya saja kat si lelaki loser ni.

dipendekkan cerita, lelaki loser ni tak bunuh pun 2 ekor gergasi yang sangat ditakuti oleh penduduk kampung. entah macam mana dia kelentong, gergasi tu ikut dia balik ke kampung. orang kampung masa tu dah siap2 jahit baju besar2 sebagai ufti untuk dipersembahkan kpd gergasi. akhirnya gergasi yang disangkakan ganas savage makan orang mintak ufti ni, tak lah seganas mana. cuma memang agak2 hurduh dan comot lah gergasi ni.

sebenarnya gergasi tu tak besar sangat pun. tapi org kampung dah buat baju bersaiz langsir pintu untuk gergasi tu. gergasi tu pakai juga walaupun terlondeh. si loser tu kiranya hero lah dlm filem ni sebab berjaya menjinakkan gergasi. tapi aku rasa dia tak buat apa sangat kecuali pergi berkenalan dengan gergasi. akhirnya mereka hidup berharmoni.

moralnya: korang tahu tak? mungkin ada tapi aku tak pasti apa. mungikn moral filem ni, kita jangan cepat buruk2 sangka, tengok rupa gergasi tu mcam gergasi terus2 kita sangka dia makan orang, entah2 diet nya sama saja macam org biasa.

dan yang nampak macam kuat tu mungkin ada menipu juga. yg si loser tu memang betul dia sekali pukul 10 mati. tapi yg dipukulnya tu lalat. bukan 10 ekor troll atau ogre. tapi org kampung tak nak selidik. buta2 aja percaya, dia kuat sebab dah bunuh 10 makhluk. walaupun hakikatnya cuma lalat atas roti bersapu jem yang dah terlekat kaki tak boleh terbang. apa pun not telling is not lying (tak beritahu tak bermaksud menipu) ceh aku cakap inggeris tercungap2. loser ni pun loser2 pandai juga lah korner baring sini sana.

tajuk sekali pukul 10 mati tu aku saja letak, sebab tak tahu tajuk sebenar filem lama ni. tapi macam sesuai juga kan.

kalau anda rasa ada moral lagi sebalik cerita ni, add saja dalam komen. boleh dikongsi bersama.
...........................................................................................................................................................................

tadi aku berhajat nak study lah kiranya. tapi sibuk pula dengan urusan domestik dan berfacebook. sambil2 menyanyi rap, aku baca pasal bladder. gila ketawa terbahak2 macam baca komik aku baca pasal bladder ni. mulut sibuk nak menyebut perkataan rap nyanyian si T.I. whatever you like. tapi dalam hati aku baca pasal bladder. fuyooo multi tasking tu. tapi terburai2 juga ketawa aku. apa yang lucu pasal bladder????. cuba kamu google. aku rasa lucu lah tak tahu orang lain. ni pun aku taip sambil tersenyum2 teringatkan kisah bladder tu. yang aku baca tu pasal klinikal study campur entah apa general info pasal bladder lah, bukan jokes kotor berkaitan bladder. laman web klinikal gila2. tapi mampu buat aku ketawa sambil menyanyi lagu southern rap.

then aku menyemak semula proposal aku. touch up mana yang patut. cuma tak boleh nak buat banyak pembetulan sebab aku tak tahu mana yang salah. aku buat berdasarkan komen yang telah diberikan semasa aku membentang. aku tengah tunggu feedback dari tuan gururina. so harap2 esok dapat lah (kejam tak aku... macam lah proposal aku tu penting sangat di negeri sabah ni).

aku nak study sbb exam lagi berapa minggu saja. aku entah apa2 sibuk check facebook, update blog. bila aku baru nak study, aku teringat komen di kelas pasal species diversity, species richness, species eveness, biodiversiti. tiba2 aku gelabah, aku ambil mana2 notes yang tak berapa nak ada pasal hal2 tersebut. tiba2 aku rasa aku perlu tahu pasal asas diversiti ni.

memang lah sejak 4 tahun lalu tiap2 tahun aku belajar benda ni. cuma bukan lah aku nak hafal definisi hari2. standard lah kan abis exam... dah entah berterabur definisi dalam hotak. taksonomi ni dia punya definisi komponen2 dalam bidang tu tak banyak sangat. tapi kalau kau nak hafal, tiba2 rasa banyak yang amat. biasa lah kan...

so aku pun google lah pasal species diversiti, coret2 sikit dalam buku, dan tgk nota lama2 aku. ceh aku pun tak tahu kenapa aku tiba2 nak tahu species diversiti. mungkin sbb aku takut tiba2 bila terkenang soalan apakah yang akan ditanya ketika viva voce.

aku ingat pensyarah ukm aku pernah pesan, bahawa biodiversity, diversity ni semua ada lah asas kepada apa yang kami semua tonggang langgang masuk kelas ambik exam selama 3 tahun. so jangan nak mengada2 buat2 tak berapa nak ingat.

nasib baik lah pensyarah aku komen2 tym bentang tu. at least aku tahu juga apa yang aku tak berapa ingat yang sepatutnya aku petik2 jari saja untuk ingat dan tahu.

jika ikut hajat aku, nak baca pasal inventory, tapi tak tercapai sangat. inventory beb inventory. tak jauh beza dari baca buku panduan telefon. cuma yang ni aku kena jawab tym exam.

Wednesday, October 29, 2008

ataupun jangan bunuh haiwan itu

hari ini banyak pilihan

piliahan A ataupun pilihan B ataupun pilihan C ataupun ataupun ataupun

kebaikkan banyak pilihan ialah kita boleh memilih yang difikirkan terbaik (kononya)
keburukkannya kita tak tahu nak pilih yang mana satu dan melambatkan membuat keputusan.

hari ini kami pergi meninjau rumah. kerana kami harus mencheck our arse out from the semi d by the end of next month. ada 5 buah rumah yang tersedia (kononnya). setakat ini kami sudah masuk sebuah saja. rumah itu kelihatan tak menarik. tapi masih boleh lah. cuma tandasnya punya kesan terbakar. entah siapa yang berak berapi tak tahu lah. jiran sudah pilih rumah.

aku tahu bukan lah easy ride nak pilih2 rumah. nak2 lagi bila perempuan ni kan. kalau lelaki aku pasti mereka main belasah saja apa yang ada. redah hentam keromo asalkan ada rumah. tapi perempuan ni banyak barang yang nak dipertimbangkan. contohnya tandas, bilik, katil, jiran tetangga, pintu, dapur itu dan ini. nasib baik lah rumah kami cuma pasang streamyx bukan astro. aku tau mesti melalui karenah birokrasi untuk memindah streamyx tu nanti.

aku harap2 dapat lah yang sesuai nanti. ada hati juga nak masuk master bedroom. sebab ada veranda. tapi takut juga aku veranda merandah ni. ya lah rumah tu bukan tinggi sangat. alangkan rumah semi d ni pun boleh dipanjat (pernah rancang, tapi last2 mintak tolong abg telekom, yang aku hampir hempok dgn pemadam api, nanti lah aku cerita psl ni). lagipun aku ni kerap juga terlalai nak mengunci semua pintu entrance yg ada, kerana aku makhluk malam. so ada isu2 keselamatan di sana jika kita berbincang berkenaan dengan bilik yang ada veranda. kebaikkannya pula bilik tu ala2 feeling lah nak lepak2 isap shishah kat veranda mcm jiran2 korner lot kaya aku ni (ya mereka kaya, tp tak pasti pulak aku kalau mereka isap shishah kat veranda). bilik mana2 pun ok aja rasanya. besar kemungkinan aku akan berpindah ke rumah 21.

aku ok saja lah. malas lah nak demand lebih2. tak bernafsu aku nak berdemand2 ni. karang tak ada rumah lagi buruk keadaan. plus, admin kata boleh melepak kat semi d ni smpi abis semester. lebih baik kita hargai apa yang ada sekarang, sambil tinjau2 barang apa kat semi d ni boleh di songlap bawa ke terrace. perhati kan lah mentol2 lampu2, dawai penyidai kain, penyangkut beg, paku2 kerusi2, segala harta yang boleh di songlap dan di rembat. ya la, pindah pun ke rumah milikan ums juga. so apa sangat lah bezanya. bukan curi cuma ambil tapi tak letak balik ke tempat asal (ceh aku menjustify false crime).

..........................................................................................................................................................................

biasak lah aku kalau tulis entry mesti panjang berjela2. dah nuffnang kasi dalam akaun kami (aku n tikamlidah) rm0.25. seminggu rasanya. so dlm sebulan dapatlah kami seringgit. dalam setahun dapatlah lagi rm 12. bahagi 2 dapat lah rm 6 seorang. hasil kerja keras (keras???) mengetuk kibod mengupload gambar, membuang masa. si kahuna (blog glemer yg amat ramai gila followernya) dah dapat rm 1.50. mantap. bahawa kurang2 setahun dia boleh dapat rm 72. banyak kali ganda berbanding aku dan tikamlidah.

ini akan jadi pembakar semangat (macam toilet terbakar) untuk aku terus blogging. ya blogging mesti terus.
...........................................................................................................................................................................

mood aku tak lah teruks sgt hari ini jadi tiadalah hidangan maki hamun cercha kata2 kesat dan vulgar untuk entry kali ini.

aku jumpa tuan gururina hari ini kejap saja lah nak tanya dia pasal sampling method yang aku taip2 dalam assignment. dia kata, ok, jangan risau sangat. cuma aku tak boleh buat perbandingan spesies seperti yang aku nak buat. so aku cadangkan aku nak buat ikut elevation. aku punya place of interest ialah sayap kinabalu. sebab sayap kinabalu tu ikut dalam paper, memang tinggi below 2000 meter asl. lebih kurang yang paling tinggi pun 1900 m asl. aku punya lumut dulu seingat aku aku kutip sampai 1700 m asl. walaupun gunung tu sampai 1900 m. aku tak sampai ke puncak. kerana... gayat gila aku takut. siap licin.. angin menderu2 (yg ni kelentong) licin dan agak curam saja. firsttymer mcm aku ni mmg lah rasa nak terkucil kalau pandang bawah. pergh..... menakutkan.

tuan gururina cadangkan aku bandingkan sekali dengan crocker range park. aku tak dapat lagi data2 ketinggian lokasi pengutipan spesimen utk paper tersebut. aku cuma ada inventori spesies. tapi tuan gururina kata ada dalam simpanan dia. dia yang tulis paper tu juga. aku harap dapat lah berjalan dengan baik kajian ni. walaupun aku tahu bukan semudah mana. macam lagu coldplay

nobody said it was easy
no one ever said it would be so hard

macam lirik lagu tu lah lebih kurang apa yang aku buat sekarang ni. lagu ni lah yang punyai kaitan yang sangat keras dengan jlascanteen. asas kepada my last name di virtual world. jla (first) syko (middle) scanteen (last).

apa pun aku perlu lakukan banyak tugas terbengkalai malam ini. esok aku perlu membunuh haiwan atau mengawet haiwan yang sudah dibunuh. aku tak tahu lah adakah sampai hati untuk aku bunuh haiwan2 tersebut. percayalah jika aku yang sembelih binatang aku tak kan makan sembelihan ku. tinggal satu persoalan... bila lah aku nak pergi sauk serangga lagi ni????

hahahahaahahahahahahahahaha nenong nenong perlukan bantuan disini. mari main kotor.

Tuesday, October 28, 2008

one after another, bad arse is coming.

caution: entry ini mengandungi kata kata kesat, vulgar, kasar, maki hamun. jika anda rasa tersinggung atau tak ingin meneruskan bacaan sila klik iklan nuffnang yang tersedia di sidebar laman ini. tak beli tak apa, klik saja.

entah apa2 sejak 2 menjak ni.... ya dengan ini konfemlah kami semua akan berpindah ke rumah teres dengan kadar segera. cilakak kalau ya pun pindah lah lepas abis sem. ni nda kelam kabut... macam lah minggu depan mau renovate rumah ni. cilakak cilakak cilakak.

aku sekarang ni senang saja, siapa yang membujur lalu melintang patah. aku tulis official complaint against them. first to ketua jabatan. jika tiada respon, ke tingkat 4, jika tiada respon, ke menara gading, jika tiada respon surat akan terus di email kan kepada editor NST, Sabah Times, Borneo Post, Utusan Malaysia, Berita Harian dan yang terpenting MalaysiaKini. dan juga akan terus menerjah blog2 freestyle yg popular dengan rating yang tinggi. you know that could be massive negative impact on institution's marketing department. i warn you, so dont mess with me. i just know which string to pull.

dulu waktu ukm aku punya lah pasif. i hell dont care dengan adu mengadu. cuma sekali saja i really pull some strings untuk tinggal asrama. tapi bukan lah berniat. cuma kebetulan terpull. pada tahun ke 2 dengan bantuan maklumat dalaman pejabat pengurusan kolej, aku dapat tahu nama aku tak tersenarai. dan aku tahu lahanat mana punya angkara. aku akui lah aku tak lah aktif berpersatuan kolej masa tu. tapi aku ada join apa entah satu event, jadi ajk sukan. so ada juga lah cop persatuan2 dlm tu sikit.

nak dijadikan cerita dulu waktu first year tym hingusan baru masuk uni. kami tinggal di bilik lebih kurang 3x3 meter persegi luas sebanyak 3 orang.. aku rasa lebar bilik tu tak sampai pun 3 meter. ntah lah berapa yg penting kecik nak mampos. tak apa lah terima saja. kan... yuran2 mahal berbanding kolej lain tak payah cerita. sebab kolej aku tu kolej baru buat. so bahan binaan pada tahun 1970 an tidak sama harga dengan bahan binaan tahun lewat 1990 an. itu aku paham, pasal built on transfer hanjeng punya prosedur aku tak nak ambil tahu.

pada musim pilihanraya kampus tahun pertama 2004. secara tak sengaja nama aku tersenarai dalam ajk pilihanraa kolej. bagaimana? begini... roomate ku ajk blok asrama. entah macam mana felllow tu senaraikan nama kami sebilik semua menjadi ajk pilihanraya kolej. aku pun ikut saja lah... pilihanraya kampus, what harm can be done?. bukan election negara pun. mula2 meeting kami di briefing oleh felo tersebut untuk menguard blok secara bergilir2 supaya risalah calon pro pembangkang tak mengalir masuk ke dalam blok. aku pun tanya nak kena belasah si pengedar risalah ni? mereka kata jangan. sebab legally those person yg mengedar risalah is legal to berkempen. then kena rotate jaga blok 24 jam bergilir2.

siap ada jadual. kolej pun supply kami dengan megi, biskut2 sbg kudapan ketika jadi guard blok. nak dijadikan cerita. aku kelas pukul 8 pagi. malam sebelum tu aku punya jadual pada pukul 2-3 pagi lebih kurang. so aku terlepas lah aku punya giliran menjaga tu. si felo siap ketuk bilik aku pukul 2-3 pagi tu dengan pegang kertas jadual bertugas. lepas tu dengan muka marah2 masuk bilik aku untuk bangunkan aku pergi menjaga blok nya (gila harta padahal aku yang bayar tinggal asrama tu dia tinggal free jak pun). aku punya menyirap darah. marah gila. tapi aku tahan. sebab aku malas lah drama berbalas maki. lagipun aku takut juga kena buang kolej malam2 buta tu sebab tumbuk felo.

aku bangun pakai snowcap sampai tutup mata. masuk bilik tv aku sambung tidur. betapa cilakaknya siapa yang agak kurang hajar bangun kan aku, bukannya aku ada tandatangan apa2 perjanjian untuk jadi guard blok asrama. tapi aku tak lah tidur. sudahnya kelas pukul 8 pagi berlalu begitu saja. aku lambat bangun.

then aku tak pasti sama ada pilihanraya tahun yg sama atau tahun lain. tym budak2 blok aku jaga blok, entah macam mana risalah tu tersebar juga. pelajar pro pembangkang tu dapat sneak in dan selit risalah2 nya bawah pintu. apa lagi meroyan lah felo asrama ni. mcm telah berlaku rompakan saja. rupanya budak yg duty tym tu tertidur di bilik tv. can we blame the guard? apa pulak... dah malam, mengantuk tidur sajalah. bukannya felo tu nak salin kan nota kau esok pagi. lagipun risalah tu is everywhere around campus, sampai stesen komuter pun ada. jadi kalau pelajar tak baca risalah tu kat dalam bilik masing2 mereka boleh baca sambil tunggu bas di bastop atau dalam dewan kuliah. semua risalah tu pun campak dalam tong sampah biasanya. tak kira lah from which camp. yang aku tak setuju ialah risalah dengan terjemahan ayat suci dan hadis. ya lah kan risalah tu bertaburan.. entah2 dipijak. ada sekali pengerusi kelab aspirasi kolej kata buang saja semua risalah pembangkang dalam tong sampah. aku bangun tanya kalau risalah tu ada ayat2 suci mcm mana? hah! terdiam si pengerusi bodoh gila kuasa tak sedar diri tu. last2 dia kata bagi kat ketua blok.

then apabila re-shuffle ahli bilik pada sem 2 tahun pertama, aku telah dipindahkan ke tingat G. aku kekal dalam bilik yang sama sehingga akhir pengajian.

si felo ni memang terkenal dengan kegarangannya dan juga kebaikkannya berbaik dengan org2nya. org2 yg baik dengan felo ni member2 aku juga. tapi bila pilihanraya campus jak, obviously si felo ni akan senang naik isin, meroyan, berteriak, memekik, silap2 kalau sesiapa tersuspek akan mengundi pembangkang akan di panggil di biliknya, di brainwash, dimaki hamun. di tengking. aku rasa ada tekanan dari pihak pengurusan kolej mengarahkan felo2 untuk memastikan penduduk dalam blok msg2 mengundi calon favret kolej. sebab tu felo tu jd mcm tu. macam orang gila lupa nak makan barbiturat. sesuka hati arah kan anak orang itu dan ini. senang cerita lah sesiapa yang tak larat dengan tekanan bebanan tugas seorang felo aku syorkan jangan jadi felo.

ramai yang nak jadi felo sebab tinggal free. letrik bil air semua free. cuma mesti menjalankan tugas2 spt yg tym pilihanraya, beside selalu saja pintu bilik kau akan di ketuk tanya itu dan ini. tapi tu lah namanya nak jadi felo, tinggal pun free. telan saja lah harga yg perlu kau bayar untuk tggl free. jangan sesuka hati suruh aku jadi guard blok pukul 2-3 pagi tym pilihanraya.

aku ingat lagi kalau tiap kali election ni abis semua pintu gate blok kena mangga. mangga kaw2 punya. berantai2. macam tinggal dalam carandiru pun ada. tym aku 3rd yr aku punya meradang (tym ni dah berani dah aku, setakat ketua blok tu mau aja aku laser2 tapi kesian gak dia sebab dia pun jadi pak turut). sekali tu masa minggu2 election, macam biasalah aku hell dont care dah. tapi yang jahanam nya. mereka kunci pintu gate setiap tangga blok. atau setiap pintu yg boleh mereka kunci. aku kan selalu lepak bilik tv sampai lewat2 malam. aku sentap lah juga. bila ada juak2 kunci gate tu. susah aku nak pulang ke bilik. itu ok lagi. tapi ada sekali tu aku dapat tahu mereka kunci semua gate entrance aras aku tinggal. memang macam jail carandiru. aku tak tahu mula2 tapi bila budak2 cina bising2 baru aku sedar. sebab bila org nak pg kelas esoknya pintu gate tu tak dibuka kunci nya.

so aku pada satu malam intai, bila juak2 ajk ni nak kunci aku serbu. aku kata jangan kunci the main entrance utk aras aku. atas sebab keselamatan. then juak2 tu kata felo yang arahkan mereka buat demikian. aku punya lah marah, dah lah memang aku tak berapa nak suka felo tym pilihanraya ni. ada pulak juak bodoh ikut saja arahan bangang felo yg gila tu. kan bahaya untuk keselamatan. andai berlaku kebakaran mcm mana nak escape? mereka tak terpikir agaknya sebab banyak sangat berpikir mcm mana nak sekat risalah masuk. tu lah arahan bangang paling siyal yg diberi oleh felo. sebab felo tu fikir nak halang risalah saja nak halang pembangkang, tapi sanggup menggadai keselamatan penduduk blok yang membayar yuran. start malam tu... tiap2 malam aku perhati, supaya tiada siapa nak kurung kami tanpa pengetahuan kami. aku bagtau kat ajk jaga gate tu, just tutup saja gate tu, tak payah nak mangga2 tak payah nak rantai. kami orang yang bebas, bukan banduan bukan binatang di zoo. nasib baik lah ajk2 tu kira ok. sebab tak silap aku, aku pesan kalau felo tu tanya, sebut saja aku yg tak bagi dia rantai gate tu, atas sebab keselamatan.

bila the night b4 d-day. kami akn dikumpulkan. big bos admin akan beri briefing siapa yang patut diundi. tanpa berselindung sesiapa yg mengundi calon pembangkang akan di singkir kolej. budak pembangkang ni pun bodo. apa sangat lah mereka nak kecoh pasal politik parti2 kat luar tu... bukannya yb2 tu semua nak bagi korang duit top up atau bantu mak ayah di kampung.

aku tak kisah sgt lah ideologi politik masing2. nak undi siapa undi. vote at ur own risk. tapi jangan lah taksub. taksub. itu lah sikap yg buruk dalam kisah politik. bila dah taksub, betul pun betul, salah pun betul. aku rasa lah kan si big bos admin kolej aku dulu tu ketua cawangan umno lah. aku ada juga baca rumours bahawa umno seri kembangan dan umno serdang have hands in pilihanraya kampus untuk ukm dan upm. dan pas pun pouring some cash utk calon2 pembangkang. mana tak nya risalah2 semua tu kan memerlukan kos utk di cetak dan diedarkan. sejauh mana kebenarannya entah lah. apa pun aku tetap sokong auku masih relevan. simply bekoz, pelajar kita ni belum pandai jaga diri. asyik nak berdemo lah.. mcm yg berlaku baru2 ni di ukm. ceh cilakak mana entah. apa korang ingat majlis tertinggi pas pkr dap tu nak bela nasib korang kalau korang dibuang uni. banyak betul ke harta korang nak masuk uni luar negara??? bodoh punya budak, mkn semut gamaknya... cis! nak berkepimpinan join lah bakti siswa or kelab mendaki gunung. tak pun pbsm. persatuan juga namanya. ni tak, mesti nak join yg prone to politik, isi, mampu, gabungan, ipu, aspirasi, tsb. entah apa2

yang pro aspirasi pun releks2 lah. ni dah tau diri sendiri tu diberatsebelahkan, lagi mau tunjuk lagak. konon2 dia tu terpilih sgt sebab dah overkill calon lawan. padahal seluruh bangi tahu yang pelajar undi dia sebab kena ugut buang asrama. lagipun apa lah sangat kegunaan mpp ukm tu? selain dari mengabiskan duit aktiviti pelajar utk lawatan2 bangang ke uni asing. bersama rakan kroni mereka. tengok kecik2 cinonit dah diajar berkronisme. mana tak bila dah besar pun lebih bapak kronisme hasilnya.

huh panjang gilak entry ku kali ni.

jimmy loves the bong: when sampling is not enough?

welcome to the middle west side where people is like sugar and spice but not everything is nice. (hahahahahaha gossip girl syndrome sudah mari....). tak lah aku nak mereview kisah gossip girl. aku rasa dah bertimbun raban laman blog yang buat review. aku lebih suka review cerita orang dah tak nak tengok lagi kan.... ol' skool gitu.

mari baca cerita aku pasal semut

tadi aku lunch seorang. dengan di temani oleh gerombolan semut2 menghurung meja makan. tak lah banyak mana semut2 tu. (kalau banyak tak kan lah aku bantai makan atas meja tu juga kan...). bila makan seorang2 mula lah fikiran aku merambu ramba. aku terfikir juga semut selalu ada dalam air masak. air yang biasa tu, plain water. aku hairan juga... kenapa lah semut tu menghurung air masak. kan air masak tawar hambar, berklorin. ya, mungkin semut tu pun nak minum. kalau nak minum pun minum aja lah yg titisan air yang bersepah atas meja tu. ni tak nak juga minum dan menyelam dalam jag air masak. kan dah mati. kalau menghurung air manisan tu ok lah juga. namanya pun semut. mati semut kerana gula. tapi mati semut kerana air masak tawar hambar kan... mcm tak best aja. mati sia2 gitu. kalau iya pun sanggup mengorbankan diri biar lah diri tu tak terkorban selepas sempat merasa kemanisan gula. (korang rasa ada yang tersirat tak dalam cerita semut ni? aku rasa ada... tapi aku pun tak pasti apa dia...).

cerita pasal proposal pula

tadi aku bentang proposal mocking. banyak salah. tak apa belajar. pelajaran yang tercuak aku pelajari hari ini ialah, sampling is not enough to represent population. hambik aku.... terkedu.. terkulat.. ter cross arm. (tapi part tercross arm tu aku buat kat belakang). tak apa2 nanti aku tanya tuan gururina. enough ke sampling aku??? aku nak buat method apa lagi ya?? aku nak banding guna jaccard. agak terang lagi bersuluh aku akan lunyai dihentam sampai jadi kangkung terlebih masak dalam viva nanti. contoh soalan2 yang aku terbayang;

'how do you know your sampling is enough to represent population?'
'how many replication did you do?'

and of koz la aku punya sampling yg tak sistematik... adoi.. cuak cuak cuak... tapi blogging mesti terus.

nasib baik ada mocking presentation mocking proposal ni. ada juga kesalahan aku terpampang kelihatan jelas. kalau harap aku yang nak tengok.... huhu aku kena pakai mata hati tu. ya lah setahu aku buat diversity moss flora ni... kumpul2 spesimen di kawasan yang dikehendaki. sebanyak mungkin lepas tu id. lepas tu present the senarai spesies. cuma aku gatal2 berani2 sendiri2 nak buat perbandingan kesamaan spesies. tau2 ada kemungkinan validity nya agak rendah akibat dari sampling is not enough to represent population. akhirnya dengan validity rendah... maka entah apa2 la aku punya analysis tu nanti.

kalau aku cuma present mentah2 senarai spesies tu.... hmm... nanti nampak tawar saja research aku. kalau aku buat perbandingan kesamaan tu so ada juga aku boleh kaitkan kegunaan checklist yang aku buat dengan plan pemuliharaan. tapi tu lah... bila melibatkan statistik ni agak mudah lah dihantar ke gilotin viva. atau aku yg menghantar diri sendiri ke gilotin itu. cukup kah sampling? replikasi?

tapi nasib baik hari ini ada cadangan lain. iaitu menjelaskan taburan spesies berdasarkan altitud elevation. aku pernah baca frahm pernah buat mcm ni dlm buku dia. berserta dengan ekologikal notes lagi. nanti aku bincang2 bersama expert.

tapi aku rasa senarai spesies tu nanti ada berguna untuk biodiversity assesment untuk kilang berhampiran kawasan kajian. sebab razman pernah buat biod assesment utk ex kompeni dia. n memang mereka nak tahu senarai spesies segala barang hidup yg ada berhampiran kilang. so hopefully ada gak gunanya senarai spesies tu nanti. walaupun gunanya untuk biod assesment utk kilang perosak alam sekitar. biod assesment wajib utk kompeni2 especially yg terlibat dalam perladangan untuk obtain or renew their lesen atau permit atau entah apa ntah dokumen yg melegalkan operasi mereka. so somehow aku tolong kompeni tu dapat lesen utk memusnah alam sekitar. (jahat kan aku... hahahahahahahah... bila sungai berhenti mengalir dan pokok sudah habis ditebang, baru lah mereka sedar bahawa wang ngak bisa dimakan).

sekian dulu pada petang ini. bila dinihari aku akan update lagi.

Monday, October 27, 2008

whatever is women language for F**K You!

hi all,

not very in a proper mood lately. nothing much to share here. except my daily basis activities.


a part from checking my fb and fs and blogging, i dont really have passion to do anything. even umno's mambo jumbo cannot entertain me.

oh ya... i am on long run to finish gossip girl season 1. ok lah cerita ni... biasa saja, about a bunch of rich kids sleep with each other... haha (teruk kan my review)

long weekend huh?, i watched 2 anthony hopkin's movie, the bounty and my favourite, meet joe black. very bold very sharp very tight acting by hopkin and of course applause for gibson and brad. i like the bounty because the setting is periodical, i love this kind of movie (except alexander movie.... colin farrel's mother is angelina jolie????? come on...). meet joe black.... for reason you know what. angelina is pretty but her man is much much prettier kan??? hahahaha... poor angelina, she is explosively hot but her man is damn hotter. and the meet joe black's soundtrack is good too (this kinda balancing my first reason lah....).

i have presentation tomorrow. i never like to present anything scientific.

baby demam lagi. kesian. get well soon kiddo. i love you.

Friday, October 24, 2008

lazy bum cleaning friday

the lazy bum is me. today is cleaning friday.

scrub shower room- check!
cleaning floor- check!
take the garbage out- check!
scrub the periuk- check!

but i dont do laundry and mopping. kitchen is not exactly my area. but i took the garbage out. and scrub the periuk. the rest.... i didnt do it.

sweeping. i did. not at tip top quality but still i did.

shower room... my shower never really that dirty. manage to maintain the not dirty status. even upgrade to clean. tak lah mengerlip ngerlip dan harum wangi suci murni. but still it is clean.

ok enough bragging how rajin i am.

...........................................................................................................................................................................

i was really starving. last night i ate the whole can of sardine (minus the can) by myself. then i ate a lot of snack while spent my time with the kompite.

me eat a lot. it is not something new. but me eat a lot and feel really like crap. it is not something i want to happen any often.

bloghopping here and there and of course facebooking. i encountered few news articles about the giant chain starbuck waste millions gallon of water everyday. i am not really starbuck fan. too expensive. i dont really like to spend that much ringgit over iced creamy caffeined drinks. me not liking starbuck is not a secret. check my archive labeled 'conglomerate'.

i think malaysian go to starbuck not just for a coffee. but for a coffee and the atmosphere. i believe drinking latte at starbuck wont elevate anyone status. as drinking teh tarik at mamak wont demote anyone status. if i want coffee, local brewed tenom kopi is much much cheaper, some may say more aromatic. i went to starbuck or few franchised coffee house before. and i may come again. above all i must say, i am not coffee fan, still i never say never to starbuck or any franchised coffee place.

speak about beverages, i am regular at easy way shop. easy way sells many flavour of non alcoholic beverages. hot and cold. my favourite has to be peppermint tea with pearl. the pearl is not actually the real pearl but a kind of sago. black sago may be. much much cheaper than starbuck or coffee bean & tea leaf, or san Fransisco coffee. i think easy way is not home grown, also kind of franchised beverages shop. made in taiwan i guess.

in KK there are few shop like easy way, they are; cool city, the infamous yoyo, bubble tea. initially i didnt really like the kind of drinks sold in these shops. simply because too sweet. only after my brother said you must drink on 'chill chill' mode, and not on 'one go finish all'. then i kind of like it. i go to get my drink once a week or twice. or once in two weeks or whenever i feel like i want to.

Thursday, October 23, 2008

what's funny what's not

guess where???

i went to sst to drop the students' mark sheets in tuan dokterina's pigeon hole. instead of put the sheets in the tuan dokterina's own pigeon hole, the clerk put the sheets in the tuan dokterina's husband's pigeon hole.

she said tuan dokterina is on leave. ok as long as the sheets finally reach tuan dokterina, than i am fine with that.

then i proceed to the library. no, i am not library geek squad. but frankly, beside my messy room and up high in the sky ibtp. i dont really have other place to go to. 1 borneo hypermall???? no no no. no mall whatsoever. i am tired strolling and drolling at the mall. drolling for something i cannot afford.

as usual, i wont proceed to the life science shelve. but i went to general section. the first book i grabbed was about american football. i dont really know about american football. except whatever i saw in friday's night light tv series. i browsed the book more or less. the i put it back where i took it. then my eyes caught something that more suitable for me, plant forensic. i didnt really read it. just flipping chapter after chapter. and thats it i put it back where it belong.

i climbed to 1st floor of the library. rest my arse on the sofa. doodling my notes. gazing people around. kutuking stranger silently (buat dosa jak). then i scribbled something on paper. flipping my notes. then i move to the desk. so i could write with comfort.

not really studying or reading. scribbling and gazing, and told myself old jokes. laughed at my own jokes in my own head. and of course kutuking people around me. beside gave a nasty stare at a bunch of girls who happily put some more volume to music they listened to.

suddenly, my phone rang. oh forgot to put it on silent mode. haha sorry peeps.. usualy no one call me. then look at my notes back. scribbling. and texting with my friend. ask her about how to collect specimen without killing. she answered so-so. i dont really know about animal. because i work with plant.

what caught my attention was, person infront of me were checking my fs account. hahaha... i said to myself, 'hey itu frenster aku tu, siapa lah ni???'

i miscalled some1. then i recieved text short after.

ayang: Aloha!
me: Jgn pandang belakang.

hahahaha... my friend rupanya.

Alhamdullilah i found her there at least, boleh berborak interface-ly. without texting or exchange comments in fs.

what's funny i really want to see people outside the world wide web. but if not because of i caught my friend viewed my fs account, i wont recognized her.

ceh mesti guna frenster juga kalau nda, sendiri2 lah nda kenal siapa2 di library tadi.

kasih ku seru

yesterday i blog a little tiny bit about razman. all of sudden today, he texted me. to inform he is in KK with his family and off to kuching tomorrow. to attend his brother's wedding.

hahaha. happy happy happy. after few months, i re-connected with him.

feel a little bit disappointed because i couldnt meet him personally. if only i have car, i would drive to the uptown to meet him. and may be dinner together (flat broke sebenarnya sekarang ni). and i dont have a car.

really miss him. one of friend i miss the most. another is mek jie.

hopefully someday we can go backpacking together. tak payah jauh lah, around sabah is enough to make me happy. Kudat Kudat Kudat... here we come. or Ranau Ranau Ranau or Pulau Pulau Pulau... or wherever. Miri also is not a bad choice.

talk about re-connected,

i am addicted to facebook. yes i facebook a lot. i check my account more than dozen time per day. thats how poor my real social life is. the good thing is, i may be re-connected with my former english teacher. (see i can be a good stalker). still no confirmation yet. but the information in her profile match with my former english teacher.

the english teacher in the fb, didnt recognize me. ya lah i use my pseudonym. and my face is not kind of face people will never forget. unless aku dah memang buat dajjal gila. mesti orang ingat selalu.
..........................................................................................................................................................................

i dont think i will spend my weekend in kampung this week. sadly huh... i really want to spend my weekend on my own empuk2 smelly bed at home.

my family's house at kampung is the only place i can call home. huisy... jiwang gitu.
...........................................................................................................................................................................

actually yesterday's night i dreamed about phone. i bought a sony ericsson flip or slide phone. but i dont really like that phone. the colour is red or magenta. and not really my taste.

see how bad i want a new phone??? even in my sleep i still think about it.
..........................................................................................................................................................................

actually i want to bitch about something. but i think i better not to. below entry is bitch enough already.

suka bersaing tapi tidak tekal

hari ini tiba2 pagi2 aku ada kelas. on call gitu. ok juga sebab aku bosan lah memerap di bilik ni menghadap kompite. masuk kelas pun aku menghadap layar projektor. tapi yg bagusnya aku dapat keluar dari kawasan rumah. memang lah ke kelas saja pun. kurang2 aku maksimakan kehadiran ke kelas, supaya berbaloi dengan yuran yang mahal tu.

kejayaan ke 2 ialah, baru beberapa jam tadi aku akhirnya sudah buat latihan phylogeny. huhu boleh aja aku buat minggu2 lepas. cuma susah sikit. terlalu subjektif jawapannya. cuma terpulang kepada aku saja nak pilih jawapan mana yg aku rasa paling sesuai. walaupun aku sudah buat cladogram tapi aku belum faham sangat bab polarization characters. entah lah bila muncul saja nombor binary tu aku pun rasa cepat2 malas nak baca. aku buat cara aku saja tadi. langkah bendul. tak payah polar2kan karekter. pilih2 lepas tu construct saja cladogram. betul salah belakang cerita.

tadi aku nak sangat pergi presentation pasal Begonia. memang lah aku tiada kaitan dengan spesies tu. tapi aku rasa ada ilmu yang boleh dicedok dengan menghadirkan diri ke presentation. contohnya, cara buat slaid yg betul, atau kita boleh screening siapa yang suka bertanya, dan soalan yang mcm mana.

malangnya aku teramat mengantuk tadi. mula2 aku balik dari kelas around pukul 11.30. lepas lunch, aku check fb. aku plan 1.30 aku nak minta abang aku hantarkan ke ums. sebab dia pun on lunch break. aku malas nak tunggu bas. sebab konfem terlewat tiba. presentation bermula around jam 2-2.30 lebih kurang. plus aku penat lah nak panjat bukit tu. tapi aku mengantuk. maka terlepas lah presentasi tu. rasa ralat juga lah. aku nak pergi tadi.

yang terlepas tak boleh kembali kan. oleh itu jadi kan pengajaran.
...........................................................................................................................................................................

bahagian ke-2 entry kali ni baru aku tulis berkaitan tajuk entry.

aku memang lah suka bersaing. cuma tak tekal. inconsistently competitive. atau competitive but inconsistent. tak tau lah betul tak english tu. sesiapa yg nak betulkan dialu2 kan.

tak bermakna aku ni semua aku nak sapu. macam ada masa aku mengalah juga. contohnya, dalam persatuan pelajar pasca aku langsung tak turut atau pun ambil tahu siapa ketua siapa pengerusi siapa ajk. tapi ada bila aku berbincang (atau bersembang, saja guna berbincang supaya nampak ilmiah) tentang sesuatu isu, aku selalu berikan ayat, berkata dgn pro untuk menyokong pandangan. bukanlah aku kata pandangan lain salah. cuma, aku beri pandangan dengan alasan2. aku tak lah nak paksa orang lain terima. cuma aku hargai jika diberi pertimbangan cadangan aku.

contoh lah kan, kita sembang pasal henpon.

aku cakap pda dah tak best skrg ni. bukan lah aku kata cenggitu sebab aku tak pakai pda. tapi sebab bagi aku touch screen pda ni sukar nak dikendalikan dengan sebelah tangan. memang lah Allah SWT anugerahkan kita dengan 2 belah tangan. tapi contohnya, sebelah tangan kau memegang buku2 atau kotak2 atau bakul shopping. lepas tu pda kau ada msg masuk, kau nak balas, kau kena letak dulu barang yg kau pegang sebelah tangan tu. lagi satu bagi mereka yg berkuku panjang (kuku aku pendek selalu ok). kan tercalar2 touch screen kau tu nanti. oleh itu keep your nails short. apa pun aku tak lah larang sesiapa nak beli pda. kecuali lah orang tu adek beradek aku. tapi walaupun adek beradek, kalau mereka nak beli pda, beli sajalah, pda jak pun bukan heroin kah, ak47. asalkan tak berlaku sebarang adverse invasive effect.

kira2 cenggitu lah. kalau aku kasi pandangan.

tapi ada juga pandangan aku yang bias.

contohnya, aku tak suka kereta dengan transmisi auto. aku lebih suka yang manual. sebab aku memang tak pernah memandu kereta auto. famili aku cuma beli kereta dengan transmisi manual saja. tapi mungkin ada orang yang suka auto. dengan alasan mereka sendiri. seperti tak mati enjin, senang, mudah. dan aku tak lah tolak. terpulang kepada masing. lagipun kereta auto pun ok juga. cuma oleh sebab aku ni kadang2 lebih konservatif, maka sudah tentu aku pilih yang manual.

aku bukan lah terlalu kuat bersaing sehingga kan semua piala, medal, reben, tempat pertama, johan aku nak rebut. atau aku mesti dapat A semua paper. tapi pada masa yang sama aku tak suka kalah. yang penting bukan kelakuan begini bukan dipraktikkan untuk semua benda.

contoh, kompite aku acer model tahun 2004 dengan centrino. dan ada seorang kawan beli kompite lebih sleek, elegant, cantik dengan dual centrino. tak semestinya aku akan terus gadai kompite aku lepas tu beli kompite baru yang jauh lebih canggih dari orang lain. buruk2 kompite aku pun yg penting aku boleh guna. tapi andai ada sesiapa nak belikan kompite yang baru aku tak halang.

cuma ada beberapa bahagian dalam kehidupan memang aku tak suka kalah. kira2 mcm kiasu lah beberapa part. sebab kalau aku ada peluang nak menang, dan aku mahu menang kenapa pula aku memilih kalah. maksud aku akan berusaha untuk menang lah. cuma bukan semua yang kita mahu kita dapat kan. ada kala menang ada kala kalah. and kekalahan mcm ni lah yang aku tak suka sekali. apa pun aku masih terima.

sama lah bila aku buat silap. aku mengaku sajalah aku silap. tapi ada masanya aku jadi defensive. bagi aku itu sifat manusia. dan bila mode defensive ku diaktifkan secara automatik mode offensive akan teraktif sama. kerana aku percaya the best defense is to offense. mcm perlawanan bola. kalau kau serang dan serang mesti lawan kau berkampung di tpt sendiri dan tiada masa untuk menyerang. maka dengan menyerang kau bertahan. kau ada peluang untuk menggolkan. tapi jika kau bertahan dan bertahan. paling tinggi kau hanya boleh seri tanpa gol. apa pun kadang2 ada masanya boleh breakaway. iaitu semasa kita sibuk menyerang tiba2 lawan boleh counter attack dan menerjah gawang. disini lah kau mesti ada goalie yang terjaguh di didunia. iaitu kau mesti read the under current, apa yang boleh dilakukan lawan. jangan leka. (ceh boleh jadi manager club aku ni).

apa pun aku defensive berhemah. mengaku kesalahan yang kita lakukan tak semestinya kita ni tak baik langsung. tapi itu sebenarnya lebih cool.

aku suka bersaing tapi tidak tekal.

.............................................................................................................................................................................

percayalah, pengalaman mengajar aku bahawa, bila kita menghulur bantuan hulurkan kepada yang memerlukan dan mereka yang menghargai.

bukan lah maksud ku kita mengharap balasan. tapi jika kita yang nak menghulur bantuan tapi orang yang kita ingin bantu menolak mentah2. maka ternyata dia tak perlukan pertolongan kita.

aku bukan lah tak suka orang macam ni. sebab pilihan mereka lah untuk berbuat sedemikian. aku ok saja nak bantu mana yang boleh tapi kalau sudah orang macam ni rasa dia boleh survive maka boleh lah tu. aku simpan saja resource yang aku ada untuk diri sendiri atau orang lain yg lebih memerlukan.

aku pun bila aku perlukan bantuan aku minta saja lah. ada masa dapat ada masa tidak. sekurang2nya aku tahu aku perlukan bantuan. ada masa juga aku menolak pertolongan. tapi aku hargai penawaran pertolongan itu. biasa aku cakap. no, thanks. (dengan nada yg ok lah)

contoh, yang ni selalu berlaku masa aku di ukm dulu. bila buat latihan kan, aku selalu tanya kawan2 jawapan mereka. bukan aku nak tiru (ada masa aku tiru juga terutama matematik, atau kimia, atau lab report). tapi aku nak compare. orang kata jenis yg macamni tiada keyakinan diri. tapi alasan aku ialah. selagi boleh melihat pandangan orang lain, apa salahnya kita bandingkan dulu. pertimbangkan, tak bermaksud keputusan kita tu teragak2. mana lah tau kita membuat keputusan yang silap. maka dengan membuat perbandingan kesilapan kita dapat dikesan lebih awal. ataupun rakan kita yang buat silap, maka kita boleh tolong rakan (andai dia sudi)

tapi ada sesetengah orang... juz mcm mana ya bodoh sombong lah. sudah tau diri sendiri lost. masih juga endahkan orang yang nak suluhkan jalan. mungkin ya dia boleh cari jalan sendiri. bukan kah what doesnt kill you will makes you stronger. bagus lah tu. maka biasanya aku biarkan saja orang mcm ni. suka hati lah.

yang jahatnya ialah. aku akan berasa sweet bila orang yang bodoh sombong ni akhirnya tahu kebaikkan menerima dan menghargai bantuan orang lain di saat memerlukan. maka bila masa itu tiba, percayalah itu lah masa paling sesuai untuk pulangkan balik paku buah buahan (buah keras).
...........................................................................................................................................................................

i am not that sweet

itu memang tak payah tulis dalam blog semua orang tahu. tapi sesungguhnya aku berhak untuk tertekan pada masanya. kerana agak kurang wajar untuk org sekeliling dan diri sendiri jika aku tertekan sepanjang masa. hidup ini tak boleh dibazirkan dengan tertekan.

tapi aku cukup tidak suka bila orang cakap 'kau tidak boleh tertekan' kepada aku. orang yang bercakap sedemikian kepada aku agak kurang pertimbangannya. kerana aku pun tak suka untuk tertekan, tertensi, terdepress, teremo (selalu juga ni). even mengeluh pun aku tak suka. sebab bila mengeluh aku rasa tak selesa di dada. bagi aku mengeluh tu sesuatu yang tak sihat untuk jantung. entah lah betul ke tak?. walaupun ada masa aku memang mengeluh. tapi percayalah aku tak suka. jangan sesekali fikir bahawa aku ni selesa nak berperasaan depress. kalau boleh nak juga carefree sepanjang masa. itu adalah lebih baik untuk kesihatan minda dan jantung, dan tekanan darah dan juga iman.

i am not that sweet. aku ada semua warna warni perasaaan. jadi beri ruang lah untuk aku berasa tertekan pada masanya. bukan salah sesiapa pun. tapi untuk meminta diberi ruang juga bukan satu kesalahan.

jika ada sesiapa berasa tertekan pun. aku rasa itu boleh. tertekan lah pada masanya. dan sekali lagi ingatan untuk diri sendiri, jangan bazirkan hidup dengan tertekan. chill chill.

Wednesday, October 22, 2008

tahu kah anda?

1) sebuah buku yang terbit pada tahun 1990 hasil karya frahm et alia telah berjaya menyenaraikan sebanyak 358 species lumut jati dari 135 genus dan 46 famili. dalam karya tersebut (ceh sebut karya mcm gempak gila) juga menyenaraikan berkeping2 muka surat nama lumut hati. tapi aku malas nak kira. sebab konfem beratus2.

2) Gunung Kinabalu mempunyai kepelbagaian lumut jati yang sangat tinggi. * kerana gunung itu mempunyai montane forest dan terletak di kawasan tropika. bukan itu saja kedudukannya yg terletak di pulau borneo juga mungkin menjadi faktor peningkatan kadar penspesisan akibat pengasingan (borneo is isolated from continent and this may induce higher rate of speciation, huisy cakap inggeris!)

3) perayaan hallowen yang ramai orang malaysia mahu ikut serta merupakan saki baki amalan pagan dari eropah. perayaan pagan halloween ini melibatkan upacara pemujaan semangat (spirit) yang berkaitan dengan meraikan musim menuai. kemungkinan besar bermula di ireland. *di kawasan german dan german-bavaria juga ada mengamalkan pesta menuai. dalam pesta2 ini kerap ada kostum syaitan n ahli sihir dipakai.

4) jean paul marat adalah salah seorang yang bertanggungjawab menulis pelbagai artikel radikal dan propaganda yang akhirnya menghasilkan kemarahan rakyat perancis semasa revolusi perancis. dalam surat khabar beliau yang berjudul people's friend (translate ke bahasa inggeris, aku tak pandai eja french). revoulsi perancis telah menyebabkan beribu2 nyawa terkorban di gilotin termasuk lah raja perancis terakhir king louis dan ratunya. jean paul marat mati di bunuh oleh seorang perempuan ketika dia sedang berendam mandi ubat dalam bathtub (marat mengalami sakit kulit). oleh itu blogger hendaklah tidak menulis apa2 yang boleh memberi kesan seperti tulisan jean paul marat nanti kena tikam.

5) *pokok jagung/gandum dalam filem apocalypto yang diterbitkan oleh mel gibson ialah pokok jagung moden. pokok jagung/gandum sedemikian sudah dibiakbaka atau mengalami perubahan genetik. masa pokok jagung/gandum itu di re-engineered genetiknya adalah dalam tahun 1960-an dalam satu projek yang dibiayai yayasan rockerfeller dan projek itu diketuai oleh norman borloug. pokok jagung purba, tiosente (lupa mcm mana nak eja). tidak sebegitu, jagung purba punyai biji (seed) yg lebih sedikit dari jagung moden. oleh itu adalah tidak logik jagung moden hasil biakbaka semula di tanam semasa kemuncak tamadun mayan.

6) *autobiografi tak rasmi fidel castro berlawanan dengan yang rasmi. tapi masih selari. cuma apa yang digambarkan negatif dalam autobiografi tak rasmi digambarkan positif dalam yang rasmi. yang paling kasihan ialah kebenaran di sebalik kematian che gueverra di colombia.

7) istilah land below the wind yang kerap kali diguna pakai bagi menggambarkan negeri sabah, adalah pertama kali diperkenalkan (coinaged) oleh Anne Keith.

sila semak semula fakta bagi ayat di tanda dengan *. dan sila semak semula fakta semua ayat di atas. tapi nombor 1 tu memang aku kira betul2.
...........................................................................................................................................................................

blog ini telah mencecah hit 1000 (and counting). walaupun ip address tidak lah semua unik. tapi aku masih gembira dengan hit 1000. oleh itu teruskan buka page blog ini. ucapan terima kasih kepada sesiapa yang sudah.
..........................................................................................................................................................................

hahaha nampak tak aku mengarut2 di teks awal2 entry ni. aku baru saja siap print assignmen buat proposal tu. hahaha 2 minggu juga lah buat. tapi memang since few weeks ago aku dah buat sikit2. cuma full throttle minggu ni and last week. harap2 ok.

penatlah aku duduk menghadap kompite ni. aku asyik tertunggu2 bila lah green apple tu update blog dia, aku rasa dia sangat sibuk. tak apa lah. aku cuma nak tanya nama kompeni milikan beliau saja. lain kali pun boleh tanya kan.

ini lah aku bangun2 mata aku buka kompite. nak tidur pun aku masih menghadap kompite. mr b aku lah sangat aku sayang dan care sekali kerana amat memahami perasaaan ku. ok sayang mungkin sudah over. tapi care ya. nasib baik lah ada mr. b. i know mr b cannot understand but mr b can listen. seram aku tulis perenggan ni.

aku perlu beriadah. ya berjalan mendaki bukit ibtp untuk tapau buku tanpa izin bukan termasuk dalam riadah. aku nak berjalan2 tepi pantai or any place except shopping complex. asal nak berjalan2 pergi shopping complex asal nak jalan pergi kedai itu dan ini. cuma masalahnya aku tiada kenderaan ni. aku betul2 nak pergi kudat. sampai terancang2 sendiri2 nak pergi buta2 naik kenderaan awam. tapi selepas kes seorang pelajar dibunuh tempoh hari. aku memang agak takut lah nak mengikut kehendak hati pergi ke kudat seorang diri.

kenapa kudat? ceh aku nak pergi tanjung simpang mengayau. enuff said. harap2pergi simpang mengayau tanpa bawa broadband n laptop. buat sayang duit bayar minyak saja kalau internet connection aku pikul ke sana. konfem aku cuddling dgn internet. sia2 saja pemandangan yang indah2 tu. sebab kalau ada internet konfem aku downlod pemandangan dengan peta kudat sekali.

before pergi kudat aku mesti ada kamera. silakan tuan2 puan sesiapa yang nak berikan aku digital kamera. aku sedia menerimanya.

another place, wud be pulau2 berhampiran kk. gayana pulau gaya. manukan, memutik menyapi (pulau sapi).

ranau, kundasang. gunung kinabalu lah apa lagi kan. beside aku nak feeling2 sejuk2 mcm di negara 4 musim gitu. sekarang dah autumn ke?

juga mungkin sandakan. sebab gambar laut sulu belum ada dalam simpanan ku. last time aku pergi east coast when i was 7. sangat lah lama2 dulu. pergi tawau. why sandakan? simple, sebab RAZMAN!. lebih setahun suda tak jumpa dia. pasal razman, emm... lama gila nda kontek dia ni. razman pindah kk lah kau. (suka hati aku saja arahkan penghijrahan orang). mungkin juga danum valley sekali. asyik2 baca journal danum valley. buku danum valley. danum valley itu dan ini. perginya tidak. hujung2 download peta danum valley saja yg aku mampu.

oh ya sudah tentu penang oh penang. sebenarnya time lepas konvo dulu aku betul2 nak pergi penang. tym first year lagi aku nak pergi penang. sangat2. tapi lepas konvo lencongan ke terengganu n pahang. tapi kuantan pun bagus juga, quiet city. aku suka bandar2 yang tak berapa sibuk. aku sangat suka pasar malam around kuantan. terengganu, ada pantai di losong. tak yah tulis banyak. cantik. aku pernah pg rantau abang bersama rakan2. terima kasih kepada ombak kuat yang menyebabkan trip kami ke pulau kapas terdivert ke rantau abang.

why penang? sebab jazz club yang best... (huh ini tipu terbesar. aku mana peduli jazz club, kelab dangdut belly dancing ni semua. saja tulis supaya nampak cool) sebenarnya aku nak makan char kuey teow dan ambik gambar bnnyk2 kan penang banyak bangunan bersejarah. (banyak ekk??) and ofkoz lah sebab aku cuma pernah sampai butterworth, pulau2 tanjung2 aku belum sampai lagi. walaupun char kuey teow yg sedap boleh didapati di negara bangi, aku nak yg penang juga. lapar lah taip2 char kuey teow. ofkoz minus udang. aku tak gemar yang amat udang2 di semenanjung (sorry ya ini kebenaran). harap2 lah kalau dapat pergi aku tak mengabiskan masa di kedai siber mengupdate fs dan fb.

another place, ha yang ni sukar. sebab jauh ke utara lagi. bangkok thailand. sudah pasti tujuan tak ada kaitan dgn sex industry di sana. tapi aku punya angan2 ialah, pergi bangkok semata2 untuk menonton perlawanan muay thai secara live tepi ring saja. yep itu saja. tak payah nak bermalam. lepas tu pusing balik klia. then ambik flight terus ke penang. atau aku fly dari penang ke bangkok (ada flight kah?) sebelum ke bangkok aku jalan2 di penang. ambik2 gambar makan charkueyteow. dari bangkok terus balik klia. then makan char kuey teow lagi di bangi. oh ya kalau sempat jumpa lah warga negara bangi sekali. zup balik kk. (berapa kali tulis charkueyteow daaa...)

mana lagi ya.... miri.. aku nak ke miri. sebab????. aku nak ke miri lah. tak payah bersebab2.

senang berangan2 jalan2 dalam blog ni. sampai khazakhstan pun boleh.

nampak tak angan2 aku paling jauh pun bangkok tu pun tanpa bermalam. ini menunjukkan bahawa aku sangat tak bercita2 tinggi. kepada sesiapa yang hati nya murni niatnya tulus tanpa ada kaitan dengan kelakuan jahat yang sudi berkelana dengan aku (especially tgk muay thai di bangkok) sila2 hubungi aku ok. (gila berjalan2 dgn stranger! idea cukup tak bijak).

Tuesday, October 21, 2008

furious




punya aku marah ni folder gambar fatihah terdelete. aku sangat marah marah marah. menggigil2 ni aku menaip entry ni. macam mana my bro boleh terdelete folder tu.

nasib baik ada gambar2 yg suda diupload ke dalam fs. at least nda lah hilang semua. nasib baik ada fs tu. gambar dia tym baru lahir ada dalam tu. tapi nda lah sebanyak dalam folder.

huisy meletup2 kibod ni aku ketuk. harap2 her parents ada copy gambar2 nya tu. especially gambar tym di hospital. oh my... punya lah aku marah ni. aku rasa kalau aku taip english ni. entah macam mana perkataan terkeluar.

ini lah kalau harap2 orang lain buat hal2 mcm ni. nda boleh harap!. (pecah juga kibod ni karang). pegang laptop tapi nda tau apa yg dia delete. aku pun nda pasti mcm mana folder tu boleh terdelete. setahu aku my bro yg suka letak gambar perempuan2 jalang bawah umur. lepas tu delete. then ada lagi anak bodoh siapa entah mms gambar lepas tu dia save dalam my laptop. lepas seminggu 2 dia delete. pulak semua folder ada kaitan dgn dia label sama saja guna nama sendiri. sbb tu folder fatihah terdelete rasanya.

aku punya lah berharap dapat dokumenkan gambar2 fatihah. tapi haram seorang pun tak nak buat hardcopy. marah ni.... harap aku mo print gambar2 tu semua.... ni satu kerja pula mo copy balik gambar2 dalam fs tu. geram yg amat sangat. nasib baik berkaitan ahli keluarga kalau nda mau berbakul maki aku tulis ni.

nanti lah aku taip lagi. aku check fotopages, mana tau aku ada save some of her pic sana. tapi seingat aku dlm fotopages bnyk gambar kawan2. gambar family amat kurang.

yang gambar di atas tu baru aku copy dari fs. huisy aku nak sembahyang asar dulu.... redakan api membara2 ni kejap nanti aku blog lagi

coret-coret

seperti biasa aku membuang waktu dengan bloghopping. cuma malam ni kurang sikit. tapi tadi terjumpa sebuah blog. ada entry dalam blog tersebut memaparkan gambar seorang bayi yang sedang sakit.

sedih sangat tengok gambar baby tu. sampai tak boleh tengok lama2. i'm sure termengalir air mata nanti. really break my heart. berat mata memandang berat lagi bahu memikul. walaupun saya tak kenal pun dia siapa.... (tulis ni pun rasa sedih).

pernah juga tengok baby yang demam. kan baby sangat fragile. aku sangat susah hati tengok baby demam.

aku doakan semoga baby dalam blog tu cepat sembuh. dan juga berharap ibubapanya tabah menghadapi segala ujian.

...........................................................................................................................................................................

hari ini agak sibuk. walaupun sebenarnya aku banyak habiskan masa menunggu, dan dalam perjalanan. tunggu bas pun setengah jam. nak berjalan panjat bukit tu another 15-20 minit. sampai ibtp nak kena berehat 5-10 minit baru boleh start belek2 journal. so about an hour juga lah kan. walaupun kalau naik kereta sebenarnya 10 minit dah aja dah sampai dari rumah ke ibtp. aku boleh belek 4 kali ganda jumlah journal jika naik kereta. tapi aku naik bas. journal pun aku belek sikit (tak selesa lah berpeluh2, alasan!).

aku tapau satu buku bawa balik. buku tajuk tu penuh sealmari. siap bungkus2 plastik tak buka lagi walaupun terbitan bertarikh 2004. entah apa motif buku dilonggok dalam almari. ada bagusnya sedekah dengan aku ni. jangan risau mereka tak nak sedekah aku ambil sendiri. aku ambil nak fotostat literature dalam tu saja. so nanti2 aku pulangkan. boleh saja aku tapau sekali dengan journal sumbangan kerajaan jepun tu sekali. tapi berat pula aku nak pikul turun bukit. mau 3-4 kg muatan beg. tu lah siapa suruh bekukan peminjaman buku.

mereka fikir orang nak tergolek dalam bilik tu baca journal. aku biasa buat kerja membaca2 journal ni berhampiran tempat tidur. so aku akan cuba sedaya upaya membawa journal2 balik ke bilik sendiri.

abis hal2 menapau buku. aku cepat2 fotostat journal tu. huhu kerana artikel 4 keping aku buat durjana. tak apa aku pulangkan secepat mungkin buku tu. buku soal jawab agama yang disimpan dibilik sembahyang pun ada satu masih dalam simpanan ku. memang sudah siap baca. tapi aku belum pulangkan. lagipun aku rasa warga ibtp tak kisah pun pasal buku soal jawab agama di bilik sembahyang tu.

buku ada. tapi penuh dengan karenah birokrasi untuk dipinjam sbg bahan bacaan atau rujukkan. ditambah pula dengan sikap malas membaca, maka buku2 cuma jadi penghias rak. tak boleh pinjam. apa lah maksud sebuah akademia jika bahan rujukkan sukar diakses. tak boleh bawa keluar dari bilik simpanan. tak boleh fotostat kerana mesin fotostat pun hanya sekadar hiasan. hujung jalan mudah ialah, penapauan buku. kalau aku berduit berlebihan nak juga aku beli buku tu. tapi sebuah sampai MYR100++. bukan sebuah saja perlu di beli. kalau ikutkan semua berkaitan dengan ekspedisi seluruh sabah aku perlu adasebagai bahan rujukkan. tu belum termasuk buku terbitan hasil kajian2 sendirian. cuma dapat beli yang murah2 macam buku tulisan Frahm ku yang masih baru tu... hahaha. puas hati dapat miliki sendiri.

jika orang nampak dari luar, akademia memang lengkap bahan rujukkan. ada buku2 ada journal2. ada mesin fotostat. tapi nak dapat password untuk online journal memohon sebulan. entah apa yang susah sangat. nak fotostat di bilik simpanan mesin nya rosak. opsyen yang ada, 1) salin pakai tangan, 2) angkut scanner n comp ke bilik simpanan, atau 3) tapau saja. aku tak ada password online ni, kerana akademia tak melanggan journal bidang ku. so bila perlu, aku guna server library. advantage kalau ada password, aku boleh akses journal dari rumah. terbayang2 macam mana lah mahu buat interlibrary loan?? sedangkan password pun sampai sebulan. tu pun kalau kau tak follow up permohonan, entah bila permohonan akan diproses.

..........................................................................................................................................................................

sebenarnya aku nak sangat2 beli gadget2 baru. apakan daya belum dapat lagi. cuma kadang2 (selalu juga sebenarnya), rasa bersalah kalau beli yang terlalu mahal. first membazir second, simply feel guilty. sebab mahal. kes aku ada 2 kali, first laptop... tapi berbaloi juga, tahun ini tahun ke 4. digunakan semaksimum boleh. sampai memory dah tggl 3 gb. satu lagi kamera ku . sebab tu aku sgt berhati2 untuk membeli kamera.

tapi pastinya sukar membuat pilihan.

heart

xoxo...

food suppress my anger






food may suppress my anger. but nothing can nurse my sadness. yep not even sony alpha or blackberry bold. miss our Apple very much...

Monday, October 20, 2008

blogging at my own risk

this is blog. not just any blog. this is my blog

anything written in here is available for around the world to see and read. only it is reader own prerogative how to understand and to interpret. i open comment column for any comments. but most of my readers choose to be silent. which is ok.

anything can be blogged. about what and about, about politic, movie review, hatred, good and bad feeling. anything you may find under the sun. but not everything can be revealed. yes i blog a lot. quite a lot. but not everything in my heart my mind are put in here. it is not just harddisk needs to be uncluttered. mind also needs too.

if any of my entries are not mean to be shared. believe me, i wont put it as entry at the first place. i will keep it for myself. uttering on my lips before i go to sleep every night or morning. i wont make it for everyone to read here. as my blog address is displayed both in my fb and my fs.
just i care enough to not to reveal people's identity here. thats why i often wrote my entries with anonymous subjects or characters, or just put the general character as reference.

i must admit the high volume of narcissism in this blog. this is personal blog. which is written by me, moderated by me, read by me. thats why the tagline is 'Ensykopedia of scanteen where i am typing and you are reading'. may be once in while, i wrote about some other stuff but most of the time my entries were labeled as 'myself'. not everything about myself people may like. loath me even more if you know me. i wont try too hard being nice. because naturally i am not that nice.

it is in my responsibility to admit all my bad, wrongdoing, whatever offensive act that i have done and wrote in this blog. yes if some of you are feel offended by any of my entries. tell me. i will try to fix it. it is human nature to be self defensive. but if i did wrong, then i must admit it. if thing cannot be justified than it cant. so just leave a comment. i cant read your mind and feeling. help me to fix it.

..........................................................................................................................................................................

in this blog i put the detector on the sidebar. from the detector, i know who come from where who kindly dropped at my blog. their virtual foot print will appear on the side bar.

i checked my blog quite frequent or too frequent. so it is not surprising, if the reader come from the same place (ip add). that is me. but if suddenly my hit counter slightly higher, but feed on ip detector is not detecting new ip add. so it is possible readers are coming from the same ip add.

like some people say, good news travel fast. well so do gossips and hatred. xoxo.

if kris, mom of kim, khloe, and courtney, could find her daughter's marriage certificate online, so such dissatisfaction like what i wrote in this blog is nothing. almost everything is available online. now.

so people, i just know (about what??? this is the part not everything can be revealed).

blog is more or less like a personal diary, where you jot down everything you want to jot down. the different is diary is put under the pillow only you (and possibly also your mom or whoever clean up your bed) read it. but blog can be read by whoever entering your add. except the private mode is activated.

again, i blog at my own risk just like you read at yours. just in case my entries are too offensive. it is advisable to stop reading any of those. i cant control people's feeling nor can i guarantee i wont hurt someone's feeling with vulgarism in this blog. i cant. i just blog. i dont really care about others except me. but i responsible enough for not blogging about sensitive issues that could get me into big trouble.

as hard as it may sound. i am sorry if you feel hurt with my entries or every contents of this blog.
sometime i just type, to chase out my anger inside me. this poor blog need to suck up every hatred, anger, or dissatisfaction i had and and my happiness too. i cant call people that i loved at 3 am and whine about everything i want to whine about. everyone is too busy to listen to my whining and bitching. and i whine more than a lot.

it is not in my capability to confront people lively about my every dissatisfaction. can you?. dont you feel dissatisfy at some point?. so to nursing that bad feelings, that bad vibe and help myself to sleep better, i blog. i blog a lot. i blog almost everything i want to complaint but i couldnt do it in the real world.

i blog so i can move on without uttering something i hate everytime i am in the shower, and think about what i dislike everytime i rest on my bed. this 'lepas geram' is my free therapy. doesnt really make me feel good, but yet may make me feel relief. a very tiny relief that i need.

most of the time, my dissatisfactions mentioned in this blog are left as archive. i let it go. yes just let it go. thing in the past that go straight to my archive. and unnecessary to be read and checked all the time.

i cant just shout at people nose those vulgar words eveytime i am tickled right?. so i blog. me can say something vulgar that i want, without saying in front of the subject lively. i will get over it after blogging. and we can be good human again. it is type of hypocrisy? yes may be.

honesty is the best policy. but the best is not for everyone.

there is level in any relationships that allows you to be completely honest and still maintain the good status of relationship. i have such relationships. but still, not my every relationships have reached that kind of level. so to maintain the good relationship from time to time pseudohypocrisy is needed for the sake of harmony. do you think it is pleasant or relieving if all of sudden you speak out everything in your mind and stomach in front of everyone you know lively on their face? for example: 'hey baju kau ni kan sudah lah kaler nda matching, nda lagi bersterika, muka kau berminyak, kau tiada kompak powder kah???? or ' tidak guna kau (tidak guna is soft version of cilakak) kenapa kau pakai kasut roda begitu. macam kau nda tahu jak itulah kasut yang aku paling benci mo tengok di alam semesta, macam gay saja kasut beroda tu kau nda sedarkah?'. or 'hoi perempuan (ceh ayat biasa tym bergado catfight) kenapa lah kau bawa jantan ni ke sini selalu. apa kau ingat ini tempat kau kah saja. suka2 hati bawa lelaki pigi sini' (FOR EXAMPLE). or asking something like, 'are you gay?. gay go straight to hell you know?' (homophobic statement). i obviously have no guts to ask my suspected gay fren such question. can you???

the result you may get is grade A of frankness and say good bye to the harmony. most of the time i just let go the A grade for frankness. hypocrite??? believe me if you do it lively people wont get over it. still there is no big guarantee, people will get over it if you say it via blog. like i said blogging at my own risk. may be it is your risk too.

blogging wont fix problem, but give you short relief. i want that relief.

all in all, i am human. i admit what i do wrong. i am fully responsible for whatever i wrote here. thus, i am sorry if i become to offensive. no need for you people to say sorry. believe me i get over it after blogging. may be you should blog too.

Viva la Vida
jlasyko scanteen

parti citcat bersama stranger

baru aja aku abis chat dgn stranger. tak ada lah super stranger, cuma friend of friend yang kenal thru fb. biasa lah aku kalau nak layan sembang sampai rabu minggu depan pun boleh. tapi rakan chat tu konfem lah tak kan layan aku chat sampai rabu minggu depan kan. sudahnya aku sambung chat sendiri2 dalam blog ni.

hari ini aku telah dgn beraninya pergi berjalan seorang diri di kk. yep pertama kali. ada waktu pertama untuk semua hal kan. macam pertama kali bunuh orang, pertama kali jatuh cinta, pertama kali masak nasi. oleh itu aku pun merayau dari wisma merdeka hingga ke kawasan kampung air untuk bertemu dgn penduduk kampung disana.

walaupun aku selalu merayau2 berseorangan di kl dulu. tapi adalah pelik untuk ku berjalan berseorangan di kk. kerana orang2 kampung selalunya menjadi teman setiaku.

aku pergi wisma bukan sekadar merayau untuk melenguhkan kaki. tapi sebab aku perlu beli buku. setelah ku semak di internet, buku yang ku perlu ada dijual di kedai buku borneo di wisma. harganya myr25. yep abis scrapped koyak rabak wallet ku. tadi aku cuma mampu memandang dan menyentuh dvd pirate filem righteous kills lakonan al pacino dan robert de niro. nak membeli aku memilih utk tidak. walaupun aku tau aku nak tgk movie tu..

sebelum ke wisma tadi, aku ke karamunsing utk meneman rakan membetulkan modem. yep minggu ni 2 kali modem jahanam. sekali kerana hukum alam. tadi tu sbb plug dia rosak. nasib baik plug aja yang rosak. kalau modem perlu diganti? mau aku telefon tm supaya blcklist kan dealer streamyx tu. tapi dealer tu dgn baiknya pinjamkan kami plug lain. sementara tunggu plug yang rosak dibaiki. apa malang lah nasib streamyx dealer tu dapat pelanggan macam kami. aku dah prepare nak gegar booth dia. kalau dia banyak bunyik tak nak ganti, konfem bungkus bisnes tu aku kerjakan. bukan lah aku ni suka sgt musnahkan orang. kalau peniaga menipu timbang kati maka peniaga itu bukan lah peniaga yg baik (ya modem tak dijual secara timbang kati).

siap hal2 timbang kati modem di karamunsing, aku meminta jasa baik rakan utk drop aku di wisma. selebihnya aku dah cerita di perenggan atas.

lepas tu langsung ke burgerking utk makan burger terbaik di malaysia, whopper. aku makan whopper jr. aja sbb kurang lapar. lepas makan terus ke 1borneo. saja jalan2 servay2 henpon. servay2 fax. servay2 printer. servay2 bag. servay2 kereta sport. servay nya lebih. belinya tidak. cukup2 lah beri duit dgn tokei kedai tu. i mean not now lah kan. status tak mampu.

..........................................................................................................................................................................

oh ya pasal buku tu tajuknya mestilah berkenaan mosses. bukan mosses anak si chris martin. tapi mosses atau lumut. tulisan frahm dan rakan2 german beliau. frahm pun german juga rasanya.

buku ni kalau ikut online memang available utk dipinjam di library ums tu. memandangkan aku tak jumpa2 buku tu di sana (orang pinjam tak nak pulang). aku pun nak guna sgt2. n juga nak milik sendiri buku ni. maka i think worth it lah utk dibeli. nipis aja. buka muka surat 3 konfem kau tutup balik buku ni. sbb penuh dgn text nama2 lumut di gunung kinabalu. aku baru kira ada 46 famili. genus spesies nya nanti lah aku kira.

plan utk merembat journal sumbangan kerajaan jepun untuk ums belum kesampaian. siapa suruh kerani tu tak bagi aku pinjam. aku dah minta dia tak kasi. maka aku jatuh hukum journal itu boleh dirembat. dgn syarat pulang balik. (sumbangan kerajaan jepun tu tak bermakna jika berhabuk dibilik ku).

..........................................................................................................................................................................

aku sgt terpesona dgn lagu viva la vida nyanyian kumpulan coldplay. memang aku minat kumpulan ni sejak lagu yellow mereka menerjah corong radio dan skrin tv.

lagu viva la vida ni pasal raja, ada yang cakap related dgn kisah2 john the baptist. ada yang kaitkan dgn catholicsm, ada yg kaitkan dgn french revolution. ada yg kaitkan dgn popularity coldplay yg pernah merudum. tak kurang juga yang mengaitkan dengan cerita biblical yg lain seperti temple king solomon, dan juga king herodos (tak tau eja).

aku lebih setuju lagu viva la vida ni ialah penceritaan semula versi coldplay tentang kisah sejarah masa lalu. mungkin time roman empire. atau french revolution. kerana muka depan album ni ialah gambar french revolution. tapi dalam lagu tu ada sebut pasal jeruselam dan roman. penceritaan semula kisah2 lama dalam lagu bukan sesuatu yang pelik. dalam lagu 'sometime i feel like a vampire' nyanyai kumpulan mi scusi (sila lihat blog tikamlidah), adalah kisah tentang ted bundy. manakala lirik 'demonic hatchet lady' hasil nukilan jlasykoscanteen ialah penceritaan semula kisah ehem ehem dahulu kala. untuk rekod lirik demonic hatchet lady hanya berkubur sebagai dokumen ms words dlm kompite.

roman pernah menjajah hingga ke kawasan palestin (jeruselam ni english, palestin arab, ke? hebrewnya israel. ke?). hahaha cerita2 agak pra sejarah ni memang lah aku ada kenyit2 mata.

lagu violet hill lebih punya trademark coldplay (read: sangat membosankan tapi still aku suka). viva la vida pula ialah lagu yang bertenaga baru yang segar dalam masa yang sama masih boleh dikenali bahawa lagu itu lagu coldplay.

coldplay juga akan merilis album ep pada bulan november. tajuknya... prospekt march ke (mcm tu la lebih kurang). rasanya tak perlu lah aku promote lebih2 coldplay ni sebab mereka ada pengikut sendiri. dan juga sudah kaya raya.

setahu aku rakan yang layan coldplay ialah adela bukhari. aku pernah terserempak beliau mendengar cd coldplay semasa kami dalam perjalanan ke kerja lapangan dulu. tak pasti lah dia minat ke tak. selebihnya aku tak pasti jika ada dikalangan rakan yang melayan lagu coldplay.
untuk rekod aku cuma pernah beli album kaset blood rush to the head, album selepas album parachute. album2 lain aku tak pernah beli. sebab coldplay pun paham aku tak mampu beli. dan aku menghormati kesungguhan mereka bermain musik dengan mendonlod lagu secara haram.
..........................................................................................................................................................................

aku rasa lagu viva la vida ni sesuai dgn pak lah. walaubagaimanapun, aku sangat hargai usaha pak lah menumpukan semula ke arah pertanian. aku setuju kita mesti cukupkan makanan dalam negara. dengan syarat pandai seimbangkan supaya gajah2 semua tak terpaksa sondol ladang sawit, ladang buah2an petani kerana hutan habis diconvert menjadi tanah pertanian. jika gajah sondol ladang sawit, ladang buah2an sawah padi petani, maka gajah itu akan ditembak kerna mengancam keselamatan manusia. seterusnya gajah2 itu pupus. gajah lambat nak membiak ok. kesian dgn gajah. lumut2 aku tak apa. sebab belum ada lagi spesies lumut tersenarai sbg endangered species.

'Viva la Vida'

Sunday, October 19, 2008

what girl wants?????

everything for sale.

ok i spent too much time browsing web looking for my dream phone. nothing really satisfied me. practically i want phone that i can use to surf the net, like blackberry bold, took high resolution photo like sony ericsson c905 (8.1 mp), music application like sony mp3 player and data storage like nokia e61i. only 1 thing i dont like about blackberry, (other than price tag) the camera resolution is too low.

i want combination function of laptop, phone, and high resolution camera compressed into my pocket. i want a phone that allows me to stay connected to the net wherever i go, take high resolution photo whenever i want, listen to my favourite music, photo blogging, store my ms office documents, check my email on go, facebooking and friendster-ing more, reading wikipedia, downloading, photo sharing, and everything laptop, phone, and camera can do.

the leading contender would be sony ericsson k850i. i used to adore sony product very much, until i bought my (now defunct) black nikon coolpix. currently i used my lover for four years sony ericsson t230. and havent replace my kaput digicam.

i wonder when will we can have our own customized phone. no, not that one with beads and bling bling. i mean customized function that we need. me, prefer phone that has wi fi connectivity, that allows me to surf the net like i use my comp, with high resolution camera (5 mp and above), music (so-so), and mobile blogging, of course large storage. (imagine your you can make phone call, send sms, take good photo with your laptop and you can put it in your pocket)

perfect man is hard to find, and so does perfect phone.
...........................................................................................................................................................................

we had 'open house' on saturday morning. brunch. i helped to prepare. but i didnt really enjoy the event. i just ate and mingling about 1 hour or so. then i left the girls for my bed. i didnt feel very well actually. stomach upset. i didnt help the girls setting up the table prior the event and neither tiding up the after event mess.

i know some people may be biting their own lips from talking about how lazy i was. for not helping them. well, me also bite my lips from saying something about some people selfishness for not aware how busy i am. all they think is what they want.

i know we need to celebrate what we need to celebrate. a part from financial constraint, i just dont have much time for such thing and energy level also seldom on tip top. i am not here to satisfy or comforting people's home sick feeling. and i wont really care what they want to cook or eat. if we pay too much attention on kitchen's what and about, i dont think we will have whale of time for ourself.

some people think we are here for free. because they dont have to pay for it. they are here for freakin' free. thats why they are happily jumping around.

this kind of people dont have good common sense. they always forgot that thing they get for free is something priceless. they dont realize that they are wasting big amount of time. not just their but others' too.

ironically, this people dont have problem to brag about their so call research. as far as i know, their field of research is, more or less, about how to be a hype housewife who knows how to cook what and when. sorry nobody here spend thousands of cash to learn how to be a housewife.

i need to tell them my motive to eat my time saving humble sandwich. but they will reply sarcastically if i am asking about their thanksgiving's roasted chicken, that take too much time to be prepared and to be served on the dine table.

post grader may be have more time than the under grader. but our task is much harder. thats why we need to stand our ground when people try to occupy our time with their ridiculous crave.
............................................................................................................................................................................

obviously i cant cook well. just below average i guess. i wont apologize for that.

i am someone who can eat a lot but cant really cook what i want to eat. still nothing to feel sorry about that.

i am not someone who acting like they can cook very very well but turn out that they are just slightly better than people who cant cook like i am.

i think everyone can cook. but only the one who can cook well and able to prepare delightful delicacy may claim themselves as 'people who can cook'.

people who can edible meal is everyone of us.

no need to brag about your kitchen's skills if you dont really have the real skills.

i cant cook well. but i can blog.

no need to make people look bad, just because they cant really cook. some females especially those between 21-30 are very worried about they cooking skill is correlated with their future marriage. to these kind of females, stop worrying about nothing.

a good wife doesnt have to be a good cook. a good cook doesnt always make a good wife. a bad cook can make a good wife. bad wife is a bad wife.

i am not really support some old traditions in marriage, which is, wife must cook while husband may browsing tv channel.

i am against some old traditions in my society niche, which is, women must do all the kitchen stuff during the kenduri. and men are puffing cigarettes after the meal without any effort to help the women. men like these always have low testosterone level. their act overlord women while puffing cigarettes is a symbol of their masculine insecurity.

if you have offsprings, think more about your offsprings than you think about your personal achievement. if you are still busy chasing your personal gain, thinks a lot before having kids.

if you dont work to feed your progeny. and you dont even personally take care about your progeny. so why you have progeny if you just dont care?

we are human and not frog. on infancy stage, not like frog tadpole, human baby cannot survive on their own.

wife must have paid real job. not just hoping and depending on her husband 's salary. especially when the husband's paycheck is not heavy. woman with job is having insurance for life.

Saturday, October 18, 2008

i hate this weekend

miss her so much