MEH LAH KLIK...

Wednesday, September 24, 2008

vulture and condor


i just finish reading online articles about vultures and condors. and also copied and pasted those texts, just in case i need to refer anything about it.

vulture (old world) and condor (new world) are evolved separately. and some say the condor is related to stork (the bird that deliver baby in warner bros cartoon).

opps nak pegi giant kejap. nanti update

*hokeh i am back!

kejap tadi pegi giant dgn my roomies. biasalah kan beli bahan mentah untuk masak penyungkaian (juadah berbuka). punya jahat aku my roomies masak aku tgh sibuk ketuk kibod update blog. betapa aku sayang dgn mr. B hahaha.... tapi yang masak sahur aku ya. dengan bantuan rakan2 lah juga.

mula2 aku nak tulis entry ni dlm english. tapi sbb dah tersasul pergi supermarket tadi. kita tulis campur2 lah kan. nak marah? tak suka? gi tulis dalam blog masing2 'saya tak suka jlascanteen tulis blog dalam bahasa campur2 kerana merosak bahasa'.

ok fokus.. td nak cerita pasal evolusi burung. atau lebih tepat lagi vultures.

there are two groups of vultures; new world and old world. just like monkey. tahu tak monkey ada jenis dunia lama dan dunia baru?. kalau tak tau apa itu dunia lama dan dunia baru. cuba google. atau pun letak saja komen pertanyaan dlm entry ni. dunia baru ni tiada kaitan dgn drama kolej dunia baru ok.

mcm yg aku tulis diatas new world vulture was considered more related to stork by some authority. but on 1994 (lebih kurang lah ya). there was new evidence that new world vultures (such as condor) need to be splitted from stork group and establish their own group. aku tahu berbelit. tak pa cuba terus baca. mana tahu korang bley digest ayat2 kat perenggan bawah2 tu.

walaupun old world n new world vultures tu nampak serupa. tapi ini cumalah homoplasy atau ciri2 yang sama tapi nenek moyang berlainan. contoh: kucing ada mata, sotong pun ada mata. ini tak bermaksud sotong dan kucing mempunyai nenek moyang yang sama. mata kucing (sejenis buah) juga tidak boleh dikaitkan sebagai saudara sedarah kucing (feline) walaupun ada perkataan kucing. kuching city pun out of topik ya.

berbalik kepada cerita burung vulture ni. old world vultures dia ni nak tangkap mangsa dgn menggunakan mata yang tajam. dia observe ja tu mangsa. terus dia cekup. new world vultures pula ada deria bau yang power. dia hidu jak belum nampak itu mangsa. dia suda tau makanan suda mari. old world vulture tidak mempunyai deria bau yg tajam ni.

nanti aku letak gambar. nak sungkai dulu ya..


ini lah photonya. aku letak lepas sungkai.

No comments: