MEH LAH KLIK...

Tuesday, September 23, 2008

do not ask me why i do taxonomy ever again....

mula2 ni kan aku mahu cakap sikit pasal orang bukan english tulis blog dlm english tunggang langgang. suka hati masing2 lah. andai ada orang kutuk english anda tunggang langgang bukannya dia boleh menghalang anda dari terus tulis blog dalam keadaan tunggang langgang nahu dan tatabahasanya. tapi bagus juga ada orang yang beritahu yang kau ada kesilapan dalam penggunaan bahasa. dan kesilapan itu boleh diperelok jika mahu kan???..

so tak payah nak tulis atau hantar anything yg vulgar atau mengandungi kata2 nista kepada tukang kutuk itu. sebaliknya berbalas kutuk lah tapi tulis dalam blog masing2. tak elok masuk blog orang lain dengan menghambur komen2 vulgar yang anonymous

oleh itu bebas lah menulis tapi sila bertanggungjawab, blogger kutuk sesorang individu secara peribadi didalam blog adalah lebih bertanggungjawab dari orang yang meprovoke hal2 sensitivity seperti hal2 berkaitan perkauman dan agama.

end.

aku nak tulis pasal hal2 taksonomi ni. so ada kemungkinan besar aku menggunakan perkataan yang kurang difahami. kalau tak faham sila hantar komen utk tanya mana yg tak paham. atau google sendiri apa yag kamu tak paham itu.

ok selalu juga lah orang persoal kenapa aku ambil taksonomi.

pertama suka hati lah aku nak belajar apa. kalau aku nak belajar buat pasu pun apa kau kisah... ceh.. sebenarnya aku memang dah tak boleh nak ambil subjek lain atau bidang lain yg lebih gempak dan cool. ingat kalau aku boleh buat kuantum mekanik kah atau kaedah berangka, mesti aku dah ambil fizik atau kejuruteraan. kalau aku bley buat law mesti aku mengkhusus tentang jenayah terancang so aku bley jadi lawyer kepada keluarga sopranos atau corleone (jika masih ada). tak pun aku jadi lawyer hartanah supaya aku boley manage harta bertimbun raban macam keluarga darling.

tapi tak. aku dulu belajar biologi yang mengkhusus kepada tumbuhan. atau lebih tepat lagi lumut. ya lumut adalah tumbuhan. aku tahu nampak macam useless. useless2 pun itu aku bukan kamu. bidang sains yg aku boley buat tanpa menjadi perengus yang menggaru kepala 24-7 ialah biologi. bila aku diberi opsyen utk mengkhusus aku mengambil keputusan utk mengkhusus bidang taksonomi.

kerana deep down aku sentiasa tertarik dengan evolusi. teori evolusi. anything about evolusi. sejak dari aku lepas tingkatan 5 lagi aku memang mabuk kepayang dengan evolusi. tapi memandangkan aku tinggal di kawasan paternal society yang sistemnya lebih ke arah konventional saftey first, tak kan aku nak beritahu kpd khalayak bahawa aku suka dengan teori evolusi.

sebagai seorang hingusan belasan tahun yang masih meraba2 mencari arah berdiam diri adalah kaedah yg selamat. iaitu tidak bertindak memberitahu minatku yg radikal(relatively) itu. beside mengelak kena kutuk pelbagai macam. of course lah ini tak seradikal menjadi gay. tapi ialahkan dulu tym skolah rendah/menengah ustazah2 ustaz bukan main lagi kutuk si darwin ni. darwin monyet lah. apa ntah. macam2 sedangkan ustaz2 ustazah tu tak pernah pun baca buku the origin of species. pernah kah? atau review buku origin of species and post darwin atau neo darwinism. often quoted but no read. kan??

bila aku dah besar sikit. masuk kolej matrik. masih aku simpan lagi minat ni. walaupun dah terkeluar sikit2.ceh mana boley tunjuk betul2 nanti orang kata apa pulak. kan time tu semua orang nak jadi tuan dokter. aku saja yang berazam nak ambil biologi tulen. belajar psl teori yg ramai org sekeliling aku ketika itu anggap teori bangang. paling tinggi pun cita2 aku nak belajar farmasi. paling rendah cita2 aku tym tu nak berenti matrik.

sampai lah tahun 2 tym buat bachelor. sana lah terbongkar kisah aku dan teori evolusi. bila ada beberapa perbincangan di buat di kelas. at 1 time my former lecturer ask us, who believe in evolution theory?' and i was the only one who raised my hands up, of course with brief clarification that evolution theory which i am in to is not exactly the same with darwin's.

may be i am not in a position (yet) to write a paper about my own neo-theory regarding evolution. even said so there is nothing wrong if i want to learn and read about evolution, taxonomy, systematics, and whatever related stuff. or unrelated.

i am reading about evolution. and sometime i read about castro. sometime i read about anwar ibrahim. sometime i read about bornean pagan. sometime about scilian american godfather or jews.sometime i read about david beckham. may be sometime about elephants, and may be next day i read about NASA. i am acute blog reader. who spends too much hour stalking stranger's blog. and of course i recite Quran.

do not question do i read? or what i read?. yes i dont read much. most of the time i cannot finish reading a book properly. i luv to jump pages. should i read more? definitely yes. but it is not for you to tell. neither to judge. i am Muslim. i believe in Allah. follow Prophet teaching. Islam.

the first Wahyu for Nabi Muhammad S.A.W was about read. Iqra'. and of course i follow that. we are ordered to read before we are ordered to pray. thats how important reading is. and how Islam concern about exploring knowledge and knowledge enrichment. read.

you may remind me to read. because it is human's nature to forget.

may be darwin initiated some of people to think that chimpinzi and banana have common descent. means that chimpinzi eat its own distance cousin.

but people like darwin also make people like me has something to do. read about his theory.

ok long pin on the A** entry. ciao. nak sembahyang asar.

2 comments:

a Q r a m said...

hai jLa..how bad is ur insomnia?

Jlascanteen said...

not that bad. just i cant sleep at night. i sleep after subuh.

last time i sleep nocturnally was on july this year