MEH LAH KLIK...

Tuesday, August 5, 2008

Sipitang: Muaya Waterfall part 1

last entry was about Mount Lumaku, this entry is about Muaya Waterfall. which is also located in range of Mount Lumaku. i went to the top of Muaya Waterfall. very sloppy. and i felt like i risked my life to the top of waterfall. my advice prevent prevent your children from this kind of activity. aku asyik berdoa kepada Allah SWT agar dipelihara keselamatan sepanjang pendakian. dan juga asyik teringat my parents, n family. oooo very lah manja kan aku.

mossy cliff. nak sampai sini punya lah hazab... nasib baik ada pagar kayu. licin, pacat bagai semua ada.

Leucobryum yang tumbuh melata di ridge (permatang) yang menghubungkan Muaya waterfall and Peak of Lumaku (kalau ikut jalan ni ambil 1 hari setengah berbanding ikut old logging road yang kami lalui di Mendulong). nak sampai permatang ni pun berpintal pintal urat lengan aku panjat guna tali. elevation: 1000+ meters a.s.l
Boardwalk to the Muaya Waterfall

berlakon saja ni collect spesimen...

Pasar Sipitang (1st day)

Durian bargain...

view from SFI Muaya rest house

SFI Muaya resthouse. complete with proper toilet, kitchen, surau, and very spacious. mattress and pillows are also provided. tapi kalau terlampau ramai tak cukup lah. bring your own food and sleeping bag. kalau ramai bawa khemah sekali sebab boleh berkhemah di pelantar ni. and do not forget your sweater.

next entry akan mempersembahkan gambar2 menarik Muaya Waterfall dari atas dan bawah.

No comments: