MEH LAH KLIK...

Thursday, August 7, 2008

plant diversity lab and after dinner.

hai...

penatnya 2-3 hari ni. yesterday i went to sst then to ibtp then back to sst again. i drank 1 liter ++ plain water and sweating like hell. i am applying for demonstrator post actually thats why i was ping pong-ing between ibtp and sst. kebetulan sebenarnya dpt apply demo ni because my housemate yg offer utk takeover her lab. since her lab schedule is too crowded. oleh sebab lab ni pasal plant diversity. aku pun terima lah tawaran. klu nak wat volunteer pun aku ok juga. tapi since boleh claim duit rm25/hour = rm75/week. so kira dapat lah duit juga. aku saja nak cari pengalaman bekerja. walaupun jawatan demo tu bukanlah tetap dan berpencen, tapi pengalaman penting utk ditimbakan. aku anggap bayaran tu bonus. aku nak belajar berinteraksi dgn student2. disamping belajar balik perkara yg aku sudah lupa. plus deep down i enjoy teaching. walaupun aku bukan lah pandai sangat. sebab tu dulu aku bersungguh2 menjayakan program asuhan akademik KMWM.

lab hari ni pasal fruit n flower. sepatutnya seed sekali.. memandangkan preparation agak tunggang langgang. so seed tu kemudian lah. bila lihat pelajar ni buat lab. teringat aku masa aku n rakan2 di ukm buat lab yg hampir sama. pasal morfologi tumbuhan la. macam kelas melukis pun ada. sebenarnya aku bermula secara minggu depan. surat lantikan pun hanya akan keluar minggu depan. aku saja datang lab hari ni utk persediaan minggu depan. hari ni demo lama, asilah (my housemate yg offer aku jawatan tu) yg handle. so aku nak belajar mcm mana nak handle lab. dia memang comfortable dgn pelajar. enjoy saja pelajar tu. walaupun tertekan lah juga perasaan mereka mungkin. faham2 lah nak melukis bunga label lagi... buah lagi... nak kerat. nak tgk slaid. mesti lah penat petang2 kan. aku dulu macam tu juga. so kids juz suck it up. tahan saja lah.

yang aku suka ialah dgn tutor lab ni, si Ooi. dia ni ceria saja orangnya. aku dalam hati dah bagi dia nick name Santa Klaus Ooi. initial given name Ooi pun S n K. so sesuai sgt dgn karekter ceria nya yg bagaikan Santa Klaus. jahat gak aku sbb hampir nicknamed him as 'nerdy on ecstasy'. but Santa Klaus is much better i guess. kalau dia terangkan pelajaran sgt bersungguh. dan tak lokek berkongsi ilmu dgn kami dan pelajar. dia ni senior dari aku tapi tak lah tua. muda lagi. doreen, our lab assistant pun relax saja orangnya. abang sudin pun begitu. tak ada lah nak marah ke rungut ke. walaupun sebenarnya aku yang minta dia sediakan bahan last minute. kes asalnya org yg bertanggungjawab utk sedia bahan lab ialah johnny. but johnny is off to the wild. dia minta sudin takeover. so sebab tu kelam kabut. tambah pula aku demo baru nak belajar. lagi lah rencah tunggang langgang dah terlebih dos. at least dapat juga pelajar2 tu buat lab.

asilah agak strict juga marking report budak2 ni. bnyk juga aturan dia. bagaimana nak susun lukisan. format report. bila pelajar2 tanya aku itu dan ini. banyak juga pantang asilah aku langgar... hehehehe sorry lah. aku dulu tym mcm mereka pun bila buat lab report tunggang langgang gak. bukan apa sebenarnya. aku tak nak pelajar terbeban sgt dengan kerja makmal. maklumlah undergrad ni banyak kelas nak dihadiri. bagi aku yg penting mereka dapat belajar apa itu jenis buah, jenis pembungaan, bentuk bunga etc. lukis cantik2 pun kalau tak mengenal morfologi tiada gunanya. so dats y aku tak tekankan sangat format lukisan tu. siap aku suruh budak tu tgk gmbr kat internet lagi. utk lebih faham. but by observing fresh specimen will give us more information sebenarnya.

yang lucunya ada international student dlm kelas ni. she is form Republic of China. dah rupanya cina. aku ingat cina malaysia. tak beza pun. bila dia tanya aku in english, aku jawab bhs melayu. si china tu pun terpinga2. pertuturan english dia tak lah bagus sgt. tapi dia boleh faham arahan dgn baik. thats good enough lah... sorry i thought you are malaysian chinese... hehehehe. nasib baik lah ada classmate baik hati. bila aku terangkan dalam bm kpd pljr2 lain. ada lah kawan si china tu akan translate ke mandarin utk dia. kesian juga kat budak china tu. dia nampak rajin juga.

nanti lah aku ckp english ya.. aku selsema tadi. nak atur ayat english aku malas. macam biasalah bila nama nya aku mesti aku akan buat screening budak2 lelaki. bukan lah aku ni nak sgt dgn adik2 ni. juz mana lah tau ada yg hensem. boleh juga buat penyendal mata yg mengantuk kan... ada juga yg agak kurang sopan. buat lawak tak kena tempat. buat lawak tu boleh. tapi kalau dah setiap arahan dia lawakkan. memang dah terkeluar lah lawak tu dari kategori lucu.

tadi aku dinner dgn housemates. makan tu mmg lah aku beli sendiri. kawan2 lain pula masak makanan masing2. tapi kami makan sekali. sekurang2nya tak lah rasa sunyi sgt. aku pun nk juga kenal2 mereka tu. housemate baru katakan. walaupun hakikatnya aku survive jak kalau having my dinner alone.

lepas mkn mestilah bersembang bagai. mula2 tu cerita pasal bekas roomate aku yg dah kena halau. aku dah agak lah seminggu ni memang kami akan asyik mengumpat pasal si krazee tu saja. nak taip pasal dia pun di sini... mesti pasal ngutuk dia melakukan perbuatan terkutuk. then sambung cerita pasal thesis pula. biasalah kan semua pun sibuk nak mikir thesis. sekarang ni orang buat thesis bukan untuk menyumbang kepada bidang ilmu tapi nak lulus cepat then dapat sijil. ada housemate sorang ni cuak kalut sgt pasal viva-voce. takut kena soal oleh examiner lah.. takut dpt penyoal Dr. XXX lah, macam2. dah buat thesis mestilah kena soal time viva. basicly benda tu memang dah lumrah alam. so nak kalut terbarai pun bukan boleh ubah peraturan pun. memang ini lah akan kita terima andainya nak buat thesis. takut semua orang pun takut. aku pun takut viva, present2 proposal ni semua. apa nak buat itu lah peraturan dan amalannya. nak lulus buat lah.

paling teruk pun nangis saja. tak pun pengsan. kalau ada yg lebih dahsyat dari itu. percayalah ada lebih teruk lagi di planet bumi ni jika nak dibandingkan dgn menghadiri viva-voce.

No comments: