MEH LAH KLIK...

Thursday, July 17, 2008

desperate housemates: money matters?

punya lama mo buka ini site... tersekat2 saja dari tadi sampai aku melayan bamboozle. lucu pula perkataan ni. actually first time aku dengar dari friends, bila joey is trying to practice with ross and chandler for his audition as a host in a game show called bamboozle. the catch up phrase is 'u juz bamboozled'. i dunno what on earth that it was mean. but once i played with my niece and said to her 'u juz bamboozled' and she laughed. i think my knowledge about booze is pretty well for someone who never boozing. nope i dun booze n i wont. dont booze peeps, boozing and booze are bad!

i am feeling tired. i didnt really do hard labour today. but i went to kk with my dad n uncle. we had lunch together before headed back to ums campus to settle my fee. yep very bloodsucking. the registration fee is MYR1188. and if i dont pay minimum MYR1000, i cannot be registered unless i write letter to the dean ask for 'penangguhan pembayaran yuran', which is i dont want to do. when all settle and i registered 5 courses that cost about MYR3000. very heavy debt in my ledger huh???. bloodsucker. thats why i have no problem to put some pressure on ums' lazy staffs. bcoz 'I PAY THEM A LOT' to serve me well.

oh ya the gmail is cannot be opened. how suck is that?? very. i dont know is it bcoz of the server, the comp, the phone line, the streamyx, the gmail itself or combination of all... speaking of stupid
internet connection. the so called streamyx is about to be plundered and my share is getting skinnier. good side; i pay less. bad side; the connection will much much slower bcoz of the crowd.

i need to write in red since as a symbol of dissatisfaction. tulis bm rojak lah kan senang.. mula mula tym nak pasang streamyx mangkuk ni semua macam ragu2. paham2 lah benda berbayar semua pun takot tak terbayar. me included. ya lah barang share bayar ni selalu nya akan ada lah yang liat membayar. and that was happened. yang aku menyampah ni ada lah macam bijak tapi sebenarnya perampok, maling, pencuri, penjenayah. dulu masa mula2 pasang ada 'yang enggan join' konon2 tak guna sgt. ok lah... lepas tu cost memasangnya sangat lah costly internet ni. sebab nak kena beli router, modem, bayar technician, bayar kabel. mula2 memang mahal aku rasa org2 yg terbabit dalam kos pemasangan ni memang bayar almost MYR100 atau lebih setiap.

now aku tengok yang 'enggan join dulu tu dah join masalahnya dia ini ialah perampok. sebab dia tidak bayar kos pemasangan. bila kos pemasangan sudah setel n bayaran bulan pertama yang mahal juga setel. baru lah dia nak join. so dia cuma akan turut membayar bil bulanan MYR20++ tu. apa jadah cekik darah betul orang macam ni. tak tau malu... bagus lah guna internet haram duit yg sepatutnya bayar bil pemasangan tu buat beli celak, mekap, gincu. surf sajalah internet guna muka bercelak mekap tu... haram jadah punya orang.

orang yang macam ni memang suka mengambil kesempatan. tak tahu malu punya maling!

i wont pull out, i paid for the installment, the first month hell expensive bill, and whatever i should pay. nanti kalau line ni sesak berasak aku cabut tu modem tu...

then the newbies want to ride the same boat. the newbie already asked for the magic spell to use the super- possesing-hardly-ressist human invention. juz gave it. nanti apa org cakap kan... lgpun the commision already gave the green light.

then the squatter problem. i have all reasons to believe that the squatter will be around for a bloody long time. i am not that jahat to throw people out without considering the humanitarian aspect. but also i am not that baik so the people can bully me around. aku pun pandai buli balik tau!!!

sekarang ni the money matter lah... semua pun orang hadapi masalah tu. i am not saying my situation is critical. yuran pun dah bayar sikit n i have enough cash to buy 3 meals per day, food is everywhere. cuma jalan kaki lah pigi kedai. plus walaupun makan tak mewah, tapi excess lugagge lah juga my abs kan.... tggl sendiri ni mmg lah tak mewah makan. it is ok sebab balik kampung memang kerja aku menyelongkar ice box. i luv my ma n pa they always make sure our ice boxes full with supply. kami adek beradek kan kuat makan semuanya (except my adik who can survive by merely eating candy, choc, and ice cream). the thing about money, memang cukup untuk keperluan. tapi aku kan suka simpan2. mahal hobi simpan2 ni....

then i heard the icy box purchasing plan. already planned bfore. dulu consider juga nak melabur. sekarang ni macam tak berminat langsung lah pula. agak2 aku nak makan frozen food nanti aku balik kampung lah... worse come to worse pun aku balik lah rumah putatan n raid their dapur. ataupun kalau weeknd tak balik... suruh lah the big big bro hantar makanan. i kan adik manja, mana boley dibiar lapar... nanti end up di hospital likas macam dulu.

nanti bulan puasa akan datang terfikir2 juga pasal sahur n sungkai. sungkai tu ok lah.. mustahil kedai kf langsung nda jual apa2 at least abc mesti ada. sahur... well dulu pernah juga sahur makan tuna 1 tin. ok boley juga puasa. tapi my parents always risau kalau i dont eat rice for sahur. another thing masa bulan puasa ialah... mana lah tau my projek sudah mula.. macam mana lah aku nak panjat bukit ke ibtp tu. ya lah.. kan aku ni mana ada kereta. hopefully adik manja ni disedia lah kereta utk bulan puasa sekiranya projek sudah boleh dimulakan.

p/s: yang aku taip guna ink merah tu perkara yang aku nda sukak!

3 comments:

Hannan said...

wahhh
marah nampak :)
sabar2 ...

ning5044 said...

ummm... cerita ni nampaknya rojak sikit...

But i never heard yg ko masuk hosp because lack of food??

What happen?

Things yg bermain di otak aku sekarang... mcm mn ko mau naik gunung? utan? apa ntah. untuk projek tu kan.. you really love nature ha...

Jlascanteen said...

thanks hannan... sebab melawat my blog

cerita sem lepas... aku masuk hospital sebab acute gastric.. bukanlah warded pun cuma dlm emergency jak.. about 1 hour or so sudah kena kasi keluar..

i will off to the wild next week