MEH LAH KLIK...

Wednesday, December 31, 2008

the final day of 2008

today is the last day of 2008, emm.. ahhh... a year past. just another day, and tomorrow is going to be just another day. i remember my former teacher asked us when we did during new eve, most of us sent our night in our respective bed, he said... (more or less) 'semua tidur je kat bilik??, pas tu bangun2 dah tahun baru'.

today i kindly went to lab, ya same ol same ol... to examine my specimen...campylopus.... (esok2 ada orang google campylopus pas tu masuk blog ni... heheheh- aku lah yang selalu google gambar campylopus tu hehehe)

small plant small plant... tu korang tak tengok daun lagi. another thing i dont have steady hands, therefore whenever i scrapped the leaves, seldom perfect, most of the time the leaves are torn or incomplete. thats why i dont want to be (read: can't be) neuro surgeon (padahal tak pandai sebenarnya... sebab tu ambil sains mengenal perbezaan ayam dan monyet).
apa nama benda ni??? i call it binoc or binocular but some people said disectting microscope and there are other names for it. anyway this is my tool. much much canggih (advanced) then the one i used n Bangi. first time i used this thing, i was like... emm.. scratched my head to find which button to press... but eventually i can handle this fella.
my another tool. a light microscope or compound microscope and also much much advanced and new than the one i used in Bangi. but Bangi has the best Bryologist Malaysia can offer.... my former teacher lah tu...


i dont know how to use macro mode. anyway, i shot used auto mode. i know this shot wont give me a trophy or award.... anyway this is the same campylopus. (siapa google campylopus, nasib lah kalau kau masuk blog ni. sebab memang tak ada apa2 info yang berguna kecuali gambar2 yang berkualiti rendah).

about 10.30 i got call, and about 12 i decided to abandon my quiet lab and find something i can eat. menggeletar dah tangan aku kerana dihambat oleh paras gula yang rendah didalam darah. wajib makan gitu...hehehe.. and we watched a movie after lunch.
the location? 1 borneo, of khoz!

nantilah kita pergi california... mahal ni.. kita pergi pizzeria sahaja.. we decided to rip off the famous pizzeria on the planet. Pizza Hut

ready?? and..... GO!!!

i finished about 1 regular size pizza, some meat ball, some pasta, some meat ball again, some soup.. and coke.
makan 3 orang order macam makan 5 orang... tapi ok lah... sebab aku saja dah abis se-pan pizza. toppingnya pula pepperoni, kalau topping nya tu hawaii ciken or tuna mesti aku tak selera gitu (konon... hehehe pada hal.. entah2 letak chesse dengan sos tomato pun boleh licin)
my all time favourite pizza topping, pepperoni

creamy carbonara meat ball and pasta with meat ball.
another was pasta with small shrimps.... kecil sangat udangnya, so aku tak snap gambar.... hehehe
meaty meaty... yeah i eat beef a lot... today
after meat eating spree at 1 b, we proceed to Putatan to meet the parents and do some shopping. aku beli 2 batang ball pen berdakwat ink dengan harga rm3.50... walaupun penanya hanya bersaiz 0.5 mm. aku tak minat sgt mata halus ni tapi beli tetap beli.

my partner in crime craved for vanilla ice cream. sadly only choc flavour are available. nak vanilla.... jugakkk.... sudah nya sila tengok gambar bawah.
after consuming a lot of meat and sugar and fat and cholestrol for a day, kicai ping without amoi (iced lime drink) was enough for me

my partner in crime choose nasi lemak and kari ayam, with soya cincau as replacement for a cone of vanilla ice cream. i dont think he knows how to calculate calories uptake.... ayway we just eat, and it's not a crime. emm... ok it is crime against the weight scale and our pants..

oh ya.. mula2 aku ingat nak singgah burger king sebab nak makan mozarella stick apa ntah... tapi kenyang lagi. (ya aku boleh kenyang). lagipun kk sedang dilanda jam teruk kerana orang ramai2 pakat nak keluar pada masa yang sama untu sambut neu jhare, walaupun tak apa2 pun kalau tak sambut. sudahnya aku tak lah beli mozarella stick di burger king tu... hahaha.. tapi sekarang dah pukul 11 malam aku lapar semula...

Ip Man: Film Review

i watched Chinese movie, titled Ip Man(pronounce Epp Mahn not i-pee men). Everyone know Bruce Lee but less people know about his master, Ip Man. at least i didnt. anyway, this movie as the title said, a story about a kung fu master in China. He was a humble and generous kung fu expert and had the qualitiy of true leader. to cut it short, the story potrayed the life of Chinese during Japanese occupation. Their life was so hard, and people were willing to do everything for food. They had to face with famine, the oppression and all kind of hardship.

Ip Man won a fight against Japanese Colonel, and he inspired his fellow countrymen to fight for their motherland. Ip Man moved to Hong Kong with his wife and son. lLater, he opened his kung fu club in Hong Kong, and had about 2 millions students. one of his well known student was Bruce Lee.

if i have to give star, i give 3 and half. why? there are some scenes i dont really like. but because it is a period movie, and set back in 1930's to World War 2 period, overally i like it. though i am not kung fu fan. but this movie is much much better than ridiculous kung fu hip hop or kung fu hustle, or any recent kung fu movies.

to those kung fu fan or kung fu master wannabe, this movie is for you. Sammo Hung directed the martial art for this movie.

..........................................................................................................................................................................

aku dah berbulan raban tak tengok filem di panggung wayang, kali terakhir apa ya... either aussie movie atau max payne. begitu lama yuu... oleh itu juga ya aku terlepas untuk menonton beberapa filem yang begitu menjadi sebutan umum... tak ingat dah apa. emm... actually tadi aku tu nak tengok hollywood, sebab biasanya aku ni strictly hollywood, tapi sekarang ni cerita seram meram saja yang banyak the spirit lah, histeria lah... aku tak suka tengok filem seram.

tadi tu aku kira2 nak tengok movie Yes Man atau bed time story, tapi bila partner in crime kata ni cerita pasal guru Bruce Lee, so i bet lah, mesti cerita setting zaman dahulu kala, aku memang suka cerita purba warna ni.

ok lah at least tak lah sepredicteble macam cerita max payne. mula2 aku ingat cerita pasal guru Bruce Lee ajar Bruce Lee macam mana nak berkungfu. rupanya cerita sebelum sebelum tu lagi. Bruce Lee pun belum lahir lagi. kira cerita pasal guru Bruce Lee semata2 yang Bruce Lee nya cuma disebut secara narrative, tu pun di hujung2 filem. tak ada watak Bruce Lee pun dalam filem ni. walaupun pada mulanya, lelaki yang pungut layang2 tu aku sangka Bruce Lee, ternyata sangkaan meleset, sebab lelaki layang2 tu bernama Yuan, dulu classmate aku pernah bgtau, nama Bruce Lee ialah, Lee Siu Loong. atau small dragon. cuba korang google check dlm wiki.

apa pun macam aku kata, kepada sesiapa yang minat kung fu boleh lah tengok wayang ni, siapa yang tak minat pun boleh lah juga. suka hati

Tuesday, December 30, 2008

Obama hanyalah kawalan kerosakkan

ketika ini macam2, dan pelbagai. yang aku paling tertarik ialah kisah blog menghina agama. pelbagai reaksi, ada marah, ada sabar, ada tegas. reaksi ku? aku anggap reaksi ku jenis kasihan berbaur tegas dengan blogger yang menghina itu. aku kasihan dengan blogger itu kerana dia tak ketemu jalan yang benar, dia meraba tak jumpa apa yang betul, nampak lagi bersuluh dia dalam situasi malang kerana tiada agama yang oleh dia anut dengan baik. aku tegas, aku percaya hujah blogger menghina itu bertujuan jahat dan tidak benar. tujuan nya penuh dengki.

Islam dikhabarkan agama yang paling cepat berkembang di Benua Eropah. ini bukan perkara baru sedangkan pada satu ketika dahulu Orang Islam pernah menguasai Andalusia. kini orang Islam hidup merata2 di Eropah, terutamanya Eropah Barat. ramai antara mereka asal usulnya imigran yang datang bekerja.

di Malaysia ini kadang kala orang Islam terlalu baik. sehinggakan ada yang tak segan silu untuk memijak kita. jika kita hendak menegakkan syiar Islam, maka ada lah yang kononnya bersijil LLB akan datang membaca artikel itu dan ini serta menuduh kita sebagai supremist. Islam ialah agama rasmi di Malaysia. dan Islam juga menjamin keselamatan penganut agama lain. Islam melarang umatnya mengkasari sesama manusia, sedangkan haiwan pun dilarang untuk dikasari ini kan pula manusia. oleh itu yang bukan Islam tak harus rasa tergugat.

Menegakkan Islam bukan sahaja dengan membina masjid kristal berkubah emas, tetapi dengan menggunakan masjid dan surau itu sebagai pusat ibadah dan aktiviti berkaitan dengan Islam. penguasaan Ilmu, ya... Umat Islam mestilah menguasai pelbagai Ilmu pengetahuan, supaya dapat memajukan diri dan agama. supaya kita tidak lagi ditindas dan diperkotak katikan oleh musuh yang bersijil LLB, yang kononnya tahu segala selok belok yang benar dan salah. kuasai ilmu komputer supaya kita boleh tangkis serangan gaya baru dari blogger2 yang sesat.

ketika ini penduduk Gaza sedang berada dalam kesengsaraan, ditindas dan diserang oleh rejim yang jahat dan angkuh, Israel. bukan kah yahudi sememangnya bangsa tanpa tanah air, tanpa negara. hanya selepas perang dunia mereka dapat merampas tanah dari Arab Palestin. dan apa reaksi Anwar Ibrahim? aku tak tahu.

sekali dulu aku ada baca dalam artikel di internet bahawa, perang dunia ke-2 ialah satu cara untuk yahudi mendapatkan tanah. adakah perang itu angkara yahudi sendiri? aku tak tahu. apa yang pasti selepas perang dunia ke-2 yahudi benar2 mendapat untung. mereka dapat merampas tanah dari palestin. selain itu yahudi juga diterima di amerika. akhirnya kini, yahudi lah yang menguasai ekonomi amerika, mendalangi segala senario politik amerika.

jika yahudi tidak restu, pasti Obama tak akan jadi presiden Amerika yang baharu. Bagi aku Obama hanyalah satu kawalan kerosakkan (damage control) yang telah dibuat oleh Bush. Obama satu2 nya tiket untuk memperbaiki imej Amerika yang suka berperang. Obama menang kerana yahudi hendak Obama menang. Obama disorak sebagai presiden yang diterima oleh dunia. maka ini satu kemenangan permulaan bagi dalang yang menarik benang untuk menggerakkan boneka.

segala kerosakkan dan masalah yang berlaku di dunia ini semuanya angkara yahudi. mereka kuasai sistem ekonomi, mereka kuasai bank dunia. yang paling jijik sekali jika ada yang sanggup menjadi talibarut yahudi.
..........................................................................................................................................................................

awal Muharram pada tahun ini adalah yang paling teruja ku tunggu. entah lah kenapa. tiada lah sambutan besar2an cuma sekadar membaca doa akhir dan awal tahun. selain itu aku juga menghantar sms kepada beberapa rakan dan taulan untuk mengucapkan salam hijrah.

kebetulan tahun baru masihi 2009 akan disambut lusa. aku memang dah tak sambut tahun baru masihi. kali terakhir sambut tahun baru ialah semasa tahun baru 2004, ketika tu bersama rakan2 kami buat jamuan kecil sambil berborak di kawasan kolej. ketika kecil dahulu, di kampung ku pernah dibuat keramaian di tepi pantai sempena tahun baru. kami sekeluarga pergi ke sana bersama2 penduduk kampung. ramai juga penduduk kampung mengambil peluang membuka gerai untuk berniaga. ketika itu seronok, selalunya dapat berjumpa dengan kawan2. maklum lah masa tu belum ada astro lagi. sudah tentu keramaian seperti ini sesuatu yang menyeronokkan orang kampung.

tapi sekarang tiada lagi diadakan keramaian sempena tahun baru di kampungku, Alhamdullilah. bukan apa, walaupun keramaian itu memberi peluang untuk penduduk kampung berniaga, tapi aku rasa adalah lebih baik tidak dibuat sebarang keramaian semata2 nak sambut tahun baru.

kini aku anggap tahun baru masihi sebagai cuti. cuti yang digunakan untuk bersama keluarga. tahun baru 2008, aku makan malam bersama keluarga, dan lepas makan kami ke First Beach Tg. Aru. itu sahaja. tak ada count down. cuma tengok count down di tv, dan dengar bunyi bunga api dari jauh.

kemeriahan tahun baru itu ok. tapi tak payahlah nak dihidangkan dengan konsert berlebihan yang ditaja syarikat korporat besar. membazir semua tu. kepada saudara/i muslim, tak payah lah sambut tahun baru masihi secara berlebih2an.

you cannot hide

there are bloggers out there who is coward enough to insult other people's religion and clearly has no ball to reveal himself. This man has no dignity and even lower than animal.

i just read a blog that hosted in Korea, this blogger, pedestrian infidel, (might be a malaysian who living abroad) has support openly aggression against palestinian civilian. his support for war against palestinian makes him much much less human then he is now.

pedestrian infidel only attribute is hatred. i dont care what his religion is, but from his blog, he is not a good follower of any religion. what will he gains by insulting muslim and Islam? i dont know. this pedestrian infidel will feel much much lost when he wants to thank, when he wants to be grateful, because when he is he cant. he cant be grateful. then i pity him for that. he has no religion to follow, no rule to obey and all he did is thrashing others. poor him. he is lost and facing great difficulty to find the right path of life.

to pedestrian infidel, and bloggers like him. stop writing anything bad about Muslim and Islam. Islam is for all mankind, regardless you have blog or not. Islam is religion for all.

i pray for goodness and safety to all my fellow Muslim, to people in Gaza. i pray so we can endure any challange against us. May Allah's blessing shine upon us.

turunkan harga ayam

sewaktu harga minyak mahal dahulu, dari sebesar-besar orang berpangkat MP sampai lah sekecil2 orang marhaen jalanan mendesak supaya harga minyak diturunkan. ketika itu tiada lain selain dari harga minyak, harga minyak, harga minyak.

hingga didebatkan di televisyen harga minyak turun jika jadi perdana menteri (you know who). sekarang ni Alhamdullilah, harga minyak sudah turun. tak payah pun si pendebat jadi PM tapi harga dapat turun. terbukti dia bukan lah entiti yang penting dalam menurunkan harga minyak. walaupun harga tak lah semurah dahulu kala, tapi yang penting tak semahal seketika tak lama dulu.

harga minyak naik dipolitikkan. pelbagai istilah digunakan 5 billion, subsidi, populist, dan lain2 menjadi bahan pengayaan kosa kata khalayak dan juga politikus.

dan sekarang aku nak politikus ni berdebat turunkan harga ayam. jika harga minyak boleh didebatkan kenapa tidak harga ayam. jika boleh memikirkan strategi menurunkan harga minyak. nah sekarang fikirkan strategi menurunkan harga ayam. minyak bahan yang tak boleh diperbaharui boleh diturunkan harganya, jika itu boleh maka silakan turunkan harga ayam.

semasa berkempen politik atau pilihan raya bukan main lagi harga minyak boleh turun. sehinggakan ada yang sanggup berbondong-bondong berkumpul dengan anak bini untuk protes harga minyak. nah... adakah minyak hitam yang kamu sanggup perjuangkan itu boleh dimakan??? tidak. sekarang aku demand, kepada orang2 atau kumpulan yang sanggup berdemonstrasi memprotes kenaikkan harga minyak, sila kan berbondong2 untuk minta harga ayam diturunkan. 'Turunkan Harga Ayam'.

apakah faktor yang menyebabkan harga ayam mahal? ramai yang kata kos penternak yang meningkat atau orang tengah yang mencari untung yang berlebihan. apa pun alasannya pengguna terbeban.

aku rasa dalam banyak2 burung, ayam lah burung yang paling laris dijadikan bahan makanan manusia. dan walaupun aku rasa daging ayam tu rasanya membosankan tetap juga memilih ayam sebagai sumber protein. dan aku percaya ramai juga begitu.

Turun kan Harga Ayam!!!

Sunday, December 28, 2008

blog menghina...

salam dan hi

emm... 2-3 hari ini ada lah dikhabarkan bahawa terdapat sebuah blog yang menghina Islam dan Nabi. dikhabarkan juga bahawa pemilik blog ini ialah seorang perempuan yang mempunyai nama melayu-Islam, beralamat di Selangor. aku tahu kisah blog ni melalui siaran buletin utama tv3.

tak tahu lah sama ada perempuan itu diainaya atau bagaimana. tapi menurut beberapa reaksi dari blogger menyatakan blog itu ditulis oleh bukan Islam dan perempuan yang namanya terpapar sebagai pemilik blog itu terainaya. aku cuba mengakses blog tersebut tapi tak berjaya. mungin sudah dipadam atau disekat oleh pihak berkuasa.

jika penulis blog sebenar sudah memadamkan blognya itu, maka jelas lah dia tu sejenis penakut, sejenis yang cuma pandai pukul curi, seorang yang tiada maruah kerana baling batu sembunyi tangan. dan juga tidak bertanggungjawab.

entah lah kenapa ada manusia yang sanggup melakukan penghinaan sedemikian. Orang bukan Islam mestilah menghormati pegangan Orang Islam dan Orang Islam juga mestilah menghormati pegangan orang bukan Islam. Jangan lah bukan Islam memasuki urusan hal ehwal agama Islam. kerana itu adalah perbuatan biadap dan tidak hormat. Orang Islam mestilah diberi kebebasan sepenuhnya untuk beramal ibadah dan menunaikan tanggungjawab terhadap
agama. adalah menjadi kewajipan orang Islam untuk menegakkan dan mempertahankan agama.

tak perlu lah menghina2 ni. kerana hasilnya cuma sengketa. aku ingin ingatkan kepada diri sendiri dan saudara2 ku tingkatkan lah keimanan kepada Allah SWT. banyakkan ilmu pengetahuan, dan gunakan lah akal fikiran. jika tiada ilmu kita akan jadi lemah dan ditindas.

Happy New Year 1430 H

I would like to wish my fellow Muslims Happy New Year or Salam Hijrah. I pray for goodness, happiness, and blessing for this new year. hopefully we all are blessed and have much better year.

Salam Hijrah.

Cinta Terpampang di Papan Iklan


tudiah.....

ada orang kahwin bentang banner depan rumah yang bertulis 'Majlis Perkahwinan Mopi & Jojo' atau 'Majlis Resepsi Kuhsan & Gekki' . banner tu kiranya sign board lah, ni rumah orang kahwin. maka senang lah para tetamu nak kenal pasti mana satu majlis yang mereka dijemput.

tapi yang gambar kat atas tu pula dia tak pasang banner. dia letak iklan di papan iklan ataupun billboard. nak bagitau se-Kota Kinabalu dan kawasan berhampiran dan kepada pengguna jalan raya bahawa mereka berkahwin. aku rasa kos untuk pemasangan billboard pengantin ni bernilai ~MYR 30, 000. sah lah mereka ni golongan berduit. tak apa, ini citarasa dan kemampuan dan juga kehendak masing2 untuk mengumumkan perkahwinan masing2.

oh ya. gambar ini di ambil di simpang lampu isyarat berhampiran Tanjung Aru, KK. aku dah beli hp berkamera. tu yang sibuk testing kamera dalam telefon tu... hahahahahahahaha.... (korang nak kutuk.... suka hati korang). Akhirnya....... dapat juga beli.

ramai juga rakan yang tak umum/beritahu majlis perkahwinan atau pertunangan mereka melalui telefon atau kad jemputan. tapi mereka upload beberapa keping gambar majlis mereka itu di laman rangkaian sosial seperti fs dan fb. ataupun mereka post shout out, seperti 'i am enggaged!!' atau 'i am married'. ada juga post kan dalam aplikasi event di dalam fb. ada juga yang post bulettin. aku tak kisah.... masing2 ada cara sendiri untuk mengumumkan perkahwinan atau pertunangan atau bayi baru mereka. mungkin mereka dah malas nak hantar sms kepada rakan2 atau tak ada pun nombor telefon rakan2 maka laman rangkaian sosial menjadi tempat untuk berkongsi cerita. ramai juga yang umumkan melalui blog.

seperti Perkahwinan Mawi & Ekin baru2 ini. mereka mendapat deal dengan stesyen tv berbayar untuk menyiarkan majlis pernikahan mereka. Itu cara masing2 atau lebih tepat rezeki masing2. macam aku yang tinggal di Sabah ni dapat lah tengok majlis nikah itu. apa yang penting majlis berjalan lancar. dan pasangan dah sah bernikah. tak perlu lah wartawan kecoh lebih2 bahawa mereka tak dapat masuk untuk membuat liputan kononnya ini lah kontroversi dan segala macam entah2 apa. wartawan disekat lah apa lah.... apa yang penting semua orang nak majlis perkahwinan berjalan lancar dan kurang masalah. tak perlu lah wartawan siarkan berminggu2 kisah mereka dihalang membuat liputan. tak payah gaduh, kan sekarang ni ramai orang kahwin. tiap2 minggu ada majlis kahwin, siang dan malam. jika tak dapat buat liputan perkahwinan Mawi & Ekin, pergi lah buat liputan majlis2 kahwin lain. majlis kahwin juga kan... hahahahahaha

apa pun kepada semua pasangan yang melangsungkan perkahwinan atau pertunangan pada musim cuti sekolah bulan disember ini, tahniah diucapkan.

Friday, December 26, 2008

tumpang glamour

lelaki gambar diatas ni aku pernah jumpa hidup2. bukan aku stalk. tapi lebih kurang kebetulan terserempak. aku tak tahu pun dia ni seorang peserta hero remaja 2007, dan dia berjaya mendapat tempat ke-3.

nak dijadikan cerita dia ni dulu tinggal di sama kolej dengan aku di ukm. so aku selalu terserempak dengan dia masa tunggu bas, naik bas, dan juga di cafe. ada sekali tu aku terserempak dengan dia di mid valley atau klcc, aku rasa masatu beliau sedang bekerja. tinggi budak ni. dan dia tak bergaul sangat lah dengan orang. yang aku tahu dia ni akan turun di bastop fakulti ekonomi dan perniagaan. belajar program apa tak tahu pulak aku.

sebelum ni aku pernah nampak muka beliau ditemuramah dalam rancangan Oh lelaki untuk siaran astro. tak tahu pula bahawa dia ni seorang model. nak cerita glamorama beliau boleh klik ini.

oleh kerana dulu aku tak ada mp3 player, dan hp pun tak ada aplikasi mp3 mahupun fm radio, (nak bawa walkman, malu pulak aku). bila aku tunggu bas dan kebetulan dia ada, aku selalu lah cuci cuci mata tengok beliau.muka nya boyish. bajunya berjenama... hehe (sambil tunggu bas ni ramai juga lah jadi mangsa perhatian aku) selalunya nike, kasutnya everlast (macam stalker pulak aku). oleh kerana aku pernah jumpa dia sedang bekerja di sebuah mall semasa hujung minggu. maka aku pun perasangka baik, aku dulu assume dia beli yang branded tu semua kerana dia sanggup bekerja hujung minggu. dan sekarang ni katanya dia dah sign kontrak dengan KRU. baguslah....

tak kenal pun. sebab honestly muka dia sombong semacam. memang tak boleh agak lah muka dia tu. tapi dalam hati tak tahu lah pula kan... kalau aku tahu dia ni model or hero remaja mesti aku tegur sapa dulu. to this guy, dont worry i wasnt stalking you. kebetulan sahaja kau tunggu bas dan aku tunggu bas. dan kita kebetulan sekampus dan sekolej.

ex-UKM tak ramai yang jadi artis glamour atau model (bukan mcm Uitm hehehe). so bila ada sorang ni mula lah aku bertepok sorak tak tentu pasal. tu lah namanya tumpang glamour. nak juga kata kenal kan.....

dalam Murai.com kata nama dia ni Lee. so Lee lah kot. ada nama penuh tu, Lee ni nama glamour. so kalau Lee ni terjumpa blog ni, jangan segan tinggalkan komen ya.. hahahahahahaha...

gambar di ambil dari sini.

boxing day

today is boxing day 2008. 4 years since Andaman Sea tsunami tragedy.

me doing nothing all day long. oh yeah just finished my lunch, Nasi Goreng Udang Kering Berbilis Bercili. I cooked it myself, my ma said it was too spicy. yeah... everytime i dont know what to put in my cooking, i throw handfull of chilies. i am not spicy food fan, but whatever.

this year xmas was same old same old. the only thing i dont like, there are nothing special to watch on tv. hallmark has been re-showing same old movies from yesterxmas. kinda boring.... emm... not kinda. it is boring. RTM 1 has made good effort by showing Phantom of The Opera. the music is fantasic, but sadly i am not musical fan. so i only watched it less than half way. the only musical i really love was Evita (is this a musical???).

anyway last night i watched Capote. with acting that good, no wonder the actor grabbed Oscar. Hoffman really nailed it. Other than this, the only Hoffman's preformance i watched was his antagonist character in Mission Impossible 3. i dont really know about Truman Capote, neither that i know about his masterpiece 'in cold blood'. but i know about his friend's book, killing a mockingbird. i am not American's book fan. so i dont really know.

i'll google about Capote later.

actually i want to watch Penn's new movie, Milk. E! is buzzing about this movie will give him Oscar nomination. i watched Penn in I am Sam, and he was very good in that movie. other than Penn, E! is also buzzing about Bacon preformance in new movie about Nixon. well... Nixon was President of States during 70's. and though i wasnt born yet during that time, i really like to read about Americans during 1960's and 1970's. started with Kennedy.

i love period movie. doesnt really matter whether the movie is set back to Roman empire (e.g. Gladiator) or Hollywood post world war 1 (e.g. The Aviator). i appreciate old times i guess...

oh yeah... i dont celeberate xmas. thats why xmas just a holiday for me. just like another extra weekend. anyway, i sent xmas greeting to few people i know, who celebrates. they replied, and wished me happy holiday. I am Muslim, so it just a holiday.

it's december... rainy december. happy holiday!

to my dearly fellow Muslim, dont forget the coming soon Hiegra New Year 1430 or Awwal Muharram....
..........................................................................................................................................................................

pergh...penat lah nak nyusun2 ayat dalam english ni. tak apa sambung tulis bm rojak lah. aku sekarang ni sangat fokus bermain mob war. ala yang dalam fb tu. banyak (berbelas2) yang add aku setiap hari. dan mereka itu kebanyakkannya ialah orang amerika yang add aku semata2 nak join jadi gang dalam mob war tersebut. ya aku tak kenal haram pun mereka tu semua. main add buta2 saja. kerana kan... aku dah join group mob war tu, so my email dah posted dalam buletin or apa2 lah... yang penting orang2 amerika ni dapat email aku dari group tu lah..

tapi fb tersekat sekat lah... emm ni yang aku tak soka ni..

ok lah nak blogghopping n goggling.

p/s:
aku nak credit lah kat asriharif.blogspot. dia pesan bahawa kalau time marah jgn bercakap. lebih baik diam saja. (lebih kurang lah... dia tulis mcm ni dalam komen beliau). emm... aku pun ambil nasihat beliau, time aku marah, aku tak blog, dan tak bercakap, tapi aku ni selalu juga termaki hamun tak tentu pasal. tak apa, lain kali aku cuba lagi untuk tak memaki hamun, sekurang2nya aku cuba kasi kurang.

Thursday, December 25, 2008

dayang fatihah zahrah's chronicle

recent trip to kudat 20.dec.2008
trip to brunei
christmas eve 2007

1 year old
her 1st birthday

Ramadhan 1429 H (18. september. 2008)

16th May 2008, hospitalized for a week because of high fever




at her kenduri aqiqah ( a week old)



2. April. 2008

21. June. 2007
18. August. 2007
3 days old

1 day old
welcome to the world
7th June 2007, Jamadilawal 1428 H (thursday)

the day she was born
photos of my niece, dayang fatihah zahrah. taken since the day she was born. enjoy scrolling!

merry xmas

i would like to wish merry xmas to all readers, my fellow friends, and all. have a joyful holiday, and please drive safely. happy holiday!

Tuesday, December 23, 2008

Going North: Tanjung Simpang Mengayau a.k.a Tip of Borneo


look so china to me... hahaha
view from the cliff
the infamous tip in Borneo, Tanjung Simpang Mengayau

enjoying heaven on earth
seaview

drop of heaven. you gotta see with your own eyes. in pix it is less beautiful.




compulsory pix i guess
walk from the parking bay
rainy....