MEH LAH KLIK...

Tuesday, April 15, 2014

This place is almost tutup kedai

sebab;
sibuk
malas
suka twit banding blog. sebab lebih mudah.
sekarang keep physical note book yang ada catatan peribadi. Kira macam blog juga. But in traditional form.

Why revert to book journal?
Banyak catatan aku yang aku tidak sedia untuk kongsi di alam maya?
dan alasan alasan lain

banyak blogs yang aku baca dalam tempoh 2007-2013 mostly sudah mengalami natural dying process. Kalau tak pun memang already inactive. ada yang sudah delete.

Apa yang eksaited tahun 2013?
Aku kahwin
Jalan ke Penang (second time, but first time pergi Butterworth sahaja)
JB
Singapore
Finish our road trip around Sabah. Finally. Took us more than 1 year to do it together. Tapi yang separate road trip aku start since 2007 (tiada duit dan tiada masa)
selebihnya kerja. kerja. kerja.

Above all, aku bukan lah suka sangat travel. Sebab tu aku travel dekat dekat sahaja.

2014,
lebih penat. So far.

And this is first entry untuk tahun ini

Friday, November 15, 2013

Many many years ago

I first graduated in 2007. At that time.. I was at home doing nothing until the end year. Enrolled in post grad study in January 2008.

At that time many of my friends started working, and they posted their hype new world all around social network. With caption and update such as "me busy working" "at work" bla bla bla. They seems to had so much fun.. secured a job less than 6 months after graduated.

Now these very people who.. 5 or 6 years ago who sooooo "happy" with their job.. post all around social network how they wish they dont have to work, their endless work, bla bla bla.

Well.. I am glad I took the 6 months gap after graduation, to actually stayed at home. Doing nothing

Saturday, October 5, 2013

Diari Kaki Perempuan Yang Berlari

I like running, running is easy and cheap cardio. All u need is pair of leg and you want to run. So here I am going to share some err.. tips lah konon. Mind you, ini berdasarkan apa yang saya buat. Bukan tips pro..

Running tips atau tip tip berlari

1. Mula2 sebelum lari kalau anda overweight.. try to shed some kilos.. you can still do it semasa running. Sebab bila lari bodyweight semua akan pressure kaki dan lutut anda. Kalau overweight dan berlari, susah, kaki cepat sakit atau injured. So at least, try to kurangkan berat badan.

2. Berlari sekarang. Do it now. Jangan tunggu ahh nanti lah ada kawan. Kawan akan ajak anda lepak minum teh.. jarang akan join anda berlari.. sebab berlari penat, minum teh sedap. Masa juga masalah... kita semua bizi lah ada macam2.. just find your own time, kalau tiada masa siang, berlari pukul 4 pagi. Anything suit you.

3. Pair of good running shoes is good. Tak perlu kena ada jenama adidas nike puma... ada orang berlari barefoot still run juga.. tapi untuk protect supaya sole anda mulus dan kaki tidak cedera, pakai lah kasut. Any sport shoes is ok.. ada yang guna street sneakers, pun boleh. Kasut sekolah pun boleh. Kasut futsal pun boleh. Generally kasut sukan. just run. Kalau mau pakai kasut tumit tinggi nanti cedera.

4. Choose your running track yang ur comfort with.. ada suka lari dalam gym atas treadmill.. pun boleh. Saya suka running on road atau on track... lepas kerja.. around 5.00-6.00 pm. Ditempat kerja. I work in campus,  atas jalan atau atas track kompleks sukan.. lepas lari boleh back to my office, to change tshirt and solat. Mana2 yang sesuai untuk anda. Utamakan keselamatan.

5. Try stretch a bit sebelum lari.. jangan panaskan kaki sahaja.. stretch torso, bahu sikit... pinggang..

6. Bila lari.. pastikan kaki anda landed betul2 below your body.. kira straight... bukan didepan macam pelumba lari pecut.. bila kaki didepan itu akan menyebabkan bodyweight tidak disupport sepenuhnya oleh kaki... cepat penat.

7. Bila lari muka jangan tunduk tengok kaki.. kaki anda dibawah badan anda. bukan didepan.. Muka kepala pandang ke depan... look forward.

8. Tangan perlu untuk balance just place it selari dengan pinggang anda. Dan avoid lah memegang segala jenis botol air whatever... kadang2 saya pegang fon sebab mau track kelajuaan guna apps.

9. Belajar untuk berlari dengan "menggunakan" torso anda... your body as the core. bukan di kaki semata2.. ini susah sikit... me still belajar.

9. Jangan kisahkan sangat berapa laju anda berlari.. kita bukan bertanding. Do it atas kemampuan diri... belajar berlari lebih laju. Increase your running distance atau running time. Contoh hari ni lari 200m. Esok lari 250m.

10. Aim untuk keep fit. Bukan untuk bertanding whatever.. ini terpulang masing2.

11. Drink a lot of water.. a lot... a lot.. bukan saja masa berlari.. tapi masa anda tidak berlari.. biasa 2liter per day may be... ikut masing2

12. Cut down your carbo uptake.. try simple sugar yang lebih mudah dihadam body.. Me, I took more protein in my diet.. try to cut down nasi.. tapi ini kurang berkesan untuk kurangkan berat badan.. untuk badan saya lah.. cuma... bila lari tidak cepat sangat pancit. diet berbeza setiap orang begitu juga reaksi badan dengan diet... so find your own diet yang sesuai dengan anda.

13. Running ni cardio yang gila punya bosan pada satu tahap.. Tapi so far good to me.. i feel the acid lactic in my muscle and i feel endorphine and dopamine too. I fee high, penat and happy lepas lari. Cuba pelbagaikan lah aktiviti keep fit anda.. try cycle kah.. main bola a bit.. gym may be... ya.. selang selikan, dengan aktiviti fizikal lain. Me, I tried wall climbing.. ini buat aim nya sebulan sekali.. kadang2 kacau budak main futsal like 10 minit atau basketball.

14. Just run ok... forget about tiada kawan berlari.. tiada masa.. you want to keep fit you want to run just run... apa pun utamakan keselamatan anda lah juga.

Selamat berlari.. find your time untuk bergerak beraktiviti fizikal a bit.. bukan tujuan untuk bersukan dan menang medal.. sekadar.. well you feel good dapat bergerak gerak dengan lebih aktif.

Friday, September 20, 2013

Imy Yaya..

Minyak naik? Hmm..

Maman pergi kerja pakai motor. Jimat minyak. Like rm10 sebulan.
Maman masak. Jarang makan kedai. Dia masak di rumah dan sedap. Belanja like rm20 seminggu.
Maman guna henpon torchlight. Belanja like rm50 sebulan.
Tiada update. Guna broadband juga lah. Still jimat.
Maman lah yang paling pandai hidup jimat cermat.

Hendak mencontohi Maman.


NotaKaki: Maman is my husband
NotaKaki 2: Rindu orang tu, thus this entry. 

Friday, September 6, 2013

Catatan Di Akhir Syawal (Hari Jumaat)

In few moments before I die, I want to think about you, Yaya, and about us.
And I want to ask God to protect loved ones I leave behind and forgive all my wrongdoings.
I guess those few moments wont be very long, So I have decided to keep it simple when the time comes.

So, what kind of thought do you want to have in few moments before you die?

F

Sunday, July 21, 2013

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, I am not originally from here. I came here after I left a uni in Bangi, only to enroll in another uni. That was in 2008.

2013, is my 6th year in this coastal city, I am working and living here. Working further north of the city, and live rather further south. I travel across the city, almost everyday. I never tired of this place. Even the congested traffic is suffocating somehow, but that is another story.

I never actually want to leave this city. So far, at least. I dont know why. Kota Kinabalu is not the best in the country, it cannot offer you everything, and people said the cost of living here is rather expensive than other place in the country. People said, and I agree up to some point, it is hard to find good food in KK. Hard to find good fashion and decent clothing in KK. Above all, the only reason why I should hate KK is the ever interrupted and low quality of internet broadband service. But still.. a self proclaim internet addict, social network gadfly like me is still ok and survive. The internet connection here is a sloth, I admit, but nothing I cannot handle.

Everyday, when I drive by the Likas Bay, it is a constant reminder, I really really like this place. Beach is everywhere, the majestic Mt. Kinabalu is just less than two hours drive to north east, vast paddy field of Kota Belud and mesmerizing Kudat all within reach, and my parents' live just one and half hour by car down south. Daily flight to Sandakan, Lahad Datu, Tawau and Kuala Lumpur is available too.

I do travel around Sabah sometimes, mostly visiting my husband in Lahad Datu and his family, in Sandakan. By air or by road, overall, Sabah is still surprising me with something, something to discover, something to enjoy, something to rediscover, something you want to see repeatedly, but still awe you somehow. Because of work or leisure (mostly work) I went to other places in Malaysia, well.. whenever I slept in my (paid by the company) cosy hotel room, deep down.. hey.. I actually miss KK. I actually believe, the country is not borderless, whatever I have or eat in other place, even it is the same, it isnt the same when I have or eat it in KK.

Cost of living in Kota Bahru is cheaper, Johor Bahru is closer to Universal Studio Singapore, Kuching is fairly a very beautiful city and with great hospitality, Penang offers you the best street food in country, and KL is the godfather of definition of how Malaysian city looks like. But still, home is where heart is. Cliche, but true. Kota Kinabalu is still city of my choice.

Thursday, July 18, 2013

Salam Ramadhan

Alhamdulillah bertemu lagi dengan Bulan Ramadhan. Ramadhan ialah juga bulan annivesary aku sebagai pekerja. Alhamdulillah again, Ramadhan kali ini ialah tahun ke 3. Ramadhan first as a wife. Which is ok. Spent first week of Ramadhan with him. Nice. Very.

Job wise, makin lama kita sedar kita makin tua, priority boleh shifted all the time. Kerja ok setakat ini. On pace kiranya, kecuali side project yang cuma 10 pages, tak bertambah lagi minggu ini. Harap2.. boleh move next page minggu depan.

Bulan ramadhan ni, serius awal sangat mata mengantuk di waktu malam. Siang, ok. Produktiviti macam tu juga.

Banyak juga benda berlaku sekarang, well... hidup perlu diteruskan macam biasa. We learn along the way.

Harap boleh meningkatkan ibadah kepada Allah SWT. Last time pi terawih di masjid ialah pada tahun 2003. Tiada lagi terawih di masjid selepas tahun itu. Tahun ini masih ada peluang, kita tengok lah macam mana. Nak polish ibadah wajib juga.. bukan sekadar mengejar ibadah sunat, tapi yang wajib tak terurus.

Tuesday, July 2, 2013

July

Plenty is going on.
My work is trying to kill me
Negative people around is as usual.. being negative and spreading their negativity
I am trying to get whatever task given done.
And I miss my man so much
Seeing him again this weekend.
Insya Allah

Wednesday, June 5, 2013

Nuptial Announcement

I am married to razman uting. The wedding was held on 31st may 2013, friday and officiated approx 10.10am. Alhamdulillah. I would like to thank Allah swt for his blessings, our parents, families, friends and my students. May Allah bless us all.

Fadzilah Ak

Sunday, April 7, 2013

April

1) hari ini adik aku konvo diploma in civil engineering. Tahniah
2) Anak buah meragam. Aku lock up myself dalam bilik. Budak2 tengok tv.
3) Kerja bertimbun yang banyak... tak tau nak mula kat mana.
4) Boyfriend belasah tidur sepanjang ahad. Call tidur. Sms tidur. Aisey..  I miss you lah. Faham tak?